fbpx

NOVI STAV: Prvi mandat reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića

Islamska je zajednica na čelu s Huseinom ef. Kavazovićem pronašla put do vlastitosti, optimalnu mjeru oštrine i dostojanstva, ne gubeći svoj dignitet u dnevnopolitičkim obračunima. Ono što je falilo reisu Kavazoviću u proteklih sedam godina jeste populizam. Hvala Bogu da je tako, jer Islamska zajednica ne smije, upravo zbog vlastitog moralnog kredibiliteta, preuzimati raširene javne diskurse koji počesto liče na dobro uhodani “reality show”.

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Središnja tema ovog 240. broja jesu izbori za reisul-ulemu Islamske zajednice.

Islamska je zajednica na čelu s Huseinom ef. Kavazovićem pronašla put do vlastitosti, optimalnu mjeru oštrine i dostojanstva, ne gubeći svoj dignitet u dnevnopolitičkim obračunima. Ono što je falilo reisu Kavazoviću u proteklih sedam godina jeste populizam. Hvala Bogu da je tako, jer Islamska zajednica ne smije, upravo zbog vlastitog moralnog kredibiliteta, preuzimati raširene javne diskurse koji počesto liče na dobro uhodani “reality show”.

Stav istražuje ko je dobio 671.800 maraka namijenjenih sarajevskoj policiji.

Sredstva Uprave policije MUP-a KS sa stavke “školovanje na Policijskoj akademiji” preraspodijeljena su na kabinet predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo – 60.000 KM, Ministarstvo zdravstva KS – 280.000 KM i Ministarstvo privrede KS – 331.800 KM.

U novom Stavu čitajte o tome kako je nakon 26 godina otvorena istraga o tuzlanskom konvoju spasa. Naime, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi istragu o ubistvima i višemilionskoj pljački tuzlanskog konvoja koji je u Tuzlu gladne 1993. godine trebao dopremiti osnovne životne namirnice i lijekove. Uprkos svim pisanim odobrenjima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za siguran prolazak, tzv. tuzlanski konvoj spasa zaustavljen je i opljačkan u blizini Novog Travnika, a neki od vozača su ubijeni.

Člankom u novom Stavu obilježavamo 180 godina od rođenja Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka, pionira bošnjačkog kulturnog preporoda.

Prvi je Bošnjak koji se poklonio caru Franji. Izabran je za počasnog Vladinog savjetnika, a bio je među najzaslužnijim za gradnju pruge od Zenice do Sarajeva. Jedan je od osnivača Dioničke banke. Sudjelovao je i u Vladinom istraživanju autentičnog bosanskog grba i zastave. Tokom mandata gradonačelnika Sarajeva grad je dobio Vijećnicu, Zemaljsku bolnicu, električnu centralu, gradsku tržnicu, električnu rasvjetu i tramvaj, a reguliran je i tok Miljacke. Osnivač je lista Bošnjak, a potpisao se i u prvi Glasnik Zemaljskog muzeja. Zagovarao je integralno bošnjaštvo kao nacionalnu odrednicu stanovnika Bosne ma kojoj vjeri pripadali. Zagovarao je i uključenje Bosne i Hercegovine u tokove zapadnoevropske nauke, ali je u isto vrijeme insistirao na očuvanju specifičnih duhovnih i kulturnih formi stoljećima prisutnih na ovim prostorima. Bio je pisac, sakupljač narodnih umotvorina, političar i kaligraf, pionir bošnjačkog kulturnog preporoda. Ime mu je Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak.

Reporteri Stava pratili su organiziranu akcija čišćenja ljepotice iz hercegovačkog sela Kotezi.

Do džamije se od visoke trave, guste šikare, neprohodnih žbunova i korova, te ostalog rastinja kojem se ni imena ne zna, skoro i ne može doći. Usred mesdžida nikla je povisoka smokva, a miris nane, ćubre i drugog ljekovitog bilja budi čudna osjećanja i nostalgiju za nekim neproživljenim životima i vremenima. Za to je vjerovatno kriv i kameni mihrab koji se ne može ne primijetiti čim se uđe u prostor za klanjanje. Grandiozan i gord, odolijevao je stoljećima, pa poručuje da su u njemu ratove i borbe vodile stotine imama (mihrab – ar. mjesto gdje se vodi borba, rat), te da je, uprkos današnjem izgledu, iz svake izašao ipak kao pobjednik. Ali, ono što nisu uspjeli vrijeme i ljudi možda će učiniti puzavica koja je preplavila zidove ove hercegovačke krasotice, pa džamija više ne ostavlja dojam molitvenog prostora već neke evropske srednjovjekovne skrivene citadele.

Reporteri Stava ispratili su u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine promociju knjige The Scent of Quinces / Miris dunja autorice Mashe Belyavski-Frank. Riječ je o dvojezičnom izboru (bosansko-engleski) od 136 poznatih i manje poznatih sevdalinki, te pjesama nastalih po uzoru na sevdalinku, koje je autorica Belyavski-Frank u saradnji s izdavačima ove knjige, Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu i Zemaljskim muzejom, skupila i prevela na engleski jezik.

Trku na 800 metara nazivaju kraljevskom disciplinom. Malo je nedostajalo da Kakanj opet postane kraljevski. Amel Tuka je na Svjetskom prvenstvu u Dohi osvojio srebrnu medalju u trci na 800 metara, čime je ostvario najveći sportski uspjeh od osamostaljenja Bosne i Hercegovine. Prethodno je imao bronzu sa Svjetskog prvenstva u Pekingu 2015. godine. Tuka je trku u Dohi istrčao s vremenom 1:43:47 minut i tako postigao najbolji lični rezultat sezone. Prvo mjesto osvojio je Amerikanac Donavan Brazier s vremenom 1:42:34, dok je treći bio Ferguson Cheruiyot Rotich (1:43:82). Amel Tuka je ispričao kako je došao do srebrne medalje.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 10, oktobra širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI