fbpx

NOVI STAV: Muslimani u Evropi, pitanje opstanka

Da li je “tajna želja” Kučuka bila da “sredstva 'Simurg Medije' presuše”, možemo samo pretpostavljati, ali vidimo da su kao argumente na sudu navodili upravo to. Na žalost onih koji su se tome nadali, ipak, “Simurg Medija” i dalje postoji i posluje kao što je i proteklih godina.

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Novi Stav detaljno izvještava o tome je li Ejub Kučuk uz “Mita Group” želio trajno gašenje ili preuzimanje “Stava” i “Faktora”.

Da li je “tajna želja” Kučuka bila da “sredstva ‘Simurg Medije’ presuše”, možemo samo pretpostavljati, ali vidimo da su kao argumente na sudu navodili upravo to. Na žalost onih koji su se tome nadali, ipak, “Simurg Medija” i dalje postoji i posluje kao što je i proteklih godina.

Na žalost i onih koji su se nadali da će Kučuk uz “Mita Group” uspjeti blokirati bankovne račune “Simurg Medije”, te na taj način oštetiti 60 uposlenika i općenito poslovanje ove firme, želimo informirati javnost da računi “Simurg Medije” nisu blokirani te da je novac za otplatu duga davno položen na račun.

Organizacija muslimana u Evropi postaje pitanje njihovog opstanka a to je jedna od središnjih tema novog broja Stava.

Muslimani trenutno čine pet posto evropskog stanovništva. Najviše su rasprostranjeni u najmnogoljudnijim zemljama, poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije. U nekim zemljama, kao što su Francuska i Švedska, oni čine više od 8% stanovništva. U Njemačkoj i Velikoj Britaniji više od 6%. S obzirom na studije koje predviđaju rast broja muslimana u Evropi zbog visoke stope konverzije domicilnog evropskog stanovništva, pitanje institucionalnog organiziranja muslimana u Evropi nikada nije bilo važnije. Ono je podjednako bitno državama Zapadne Evrope, koliko i samim muslimanima. Međutim, brojni izazovi s kojima se trenutno suočavaju evropski muslimani onemogućavaju njihovo institucionalno organiziranja i integrativne procese u zapadnoevropskim društvima.

Slučaj vlasnika jedne od pekara u Sarajevu također je tema novog broja Stava, pod naslovom povratak velikosrpskog duha u Sarajevo.

„Trivićevi šovinistički stavovi nisu ni čudni ni iznenađujući. Skandal je u tome što ih on glasno i ponosno iznosi dok, više nego uspješno, posluje u Sarajevu i što takva situacija traje već godinama. Ali Trivićeva drskost nije slučajna, ona je rezultat trenda normalizacije antibošnjačkog šovinizma, pa čak i pokušaja svojevrsne kriminalizacije bilo kakve pobune protiv njega“, stoji između ostalog u članku.

Za novi Stav govori jedan od najpoznatijih bh. stručnjaka. Almir Badnjević, osim što je profesor na tri univerziteta, na dva u BiH i jednom u Velikoj Britaniji, te direktor Verifikacijske laboratorije medicinske opreme “Verlab”, za sebe kaže da je ambasador Bosne i Hercegovine u mnogim međunarodnim organizacijama.

Od prošle godine je član uprave kliničkog inženjeringa pri Međunarodnoj federaciji za medicinski i biološki inženjering (IFMBE). Međunarodna federacija za medicinski i biološki inženjering organizacija je Ujedinjenih naroda, u istom je rangu kao i Svjetska zdravstvena organizacija. Biomedicinski inženjering inženjerska je oblast u kojoj se koriste principi i znanja iz inženjeringa za rješavanje problema u medicini.

Vrijedni efendija Emir Nuhić, imam u džematu Blagaj Japra kod Bosanskog Novog, vjerovatno niti u najgorim snovima nije mogao zamisliti kakve će se poruke moći pročitati na stranici na Facebooku koju je pokrenuo s ciljem informiranja džematlija o džematskim aktivnostima. Zastrašujuće prijetnje smrću imamu džemata u Blagaju i članovima njegove porodice spadaju u dosad nezabilježen govor mržnje, bolesnih gadosti i prijetnji, u vokabular za koji smo mislili da je prestao nakon rata devedesetih godina 20. stoljeća. Reporteri Stava posjetili su ga u Bosanskom Novom.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) osnovala je 2003. godine Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo. Od tada Fondacija ulaže velike napore i resurse da bi poboljšala kvalitet obrazovanja na svim nivoima, pa tako danas, šesnaest godina nakon osnivanja IUS-a, pod pokroviteljstvom Fondacije rade predškolska ustanova Kid IUS, Osnovna škola “Isa-beg Ishaković” i gimnazija Maarif koledž. Time je zaokružena cjelina. Misija je Fondacije da ponudi kvalitetno obrazovanje od vrtića do doktorata. O najvišem nivou obrazovanja razgovarali smo s prvim čovjekom najstarije institucije koju je Fondacija osnovala, rektorom Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Ahmetom Yıldırımom.

Zašto se u Bužimu na dvoranu čekalo duže od dvadeset godina, čitajte u novom broju Stava.

Sportska dvorana u Bužimu otvorena je za građane bez bilo kakve svečane ceremonije. Razlog za to mogao bi se tražiti u složenosti političkih prilika za vrijeme njene izgradnje, ali u osjećaju stida svih “bužimskih politika” koje su saglasne da je dvorana izgrađena prilično kasno i da je sramota od svega praviti svečanost.

Bosna i Hercegovina postigla je do sada najbolje rezultate na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade, koje su ove godine održane u Abu Dabiju. Naši sportisti, kojih je bilo najmanje u odnosu na njihove kolege iz 191 ostale zemlje svijeta, kući su se vratili s ukupno deset medalja, od čega su tri zlatne. Članovi njihovih porodica, prijatelji, fudbaleri “Slobode”, na čelu s trenerom Zlatanom Nalićem, predstavnici lokalne vlasti i ostali građani iščekivali su ispred Gradskog stadiona “Tušanj” u Tuzli s nestrpljenjem dolazak “veselog autobusa” kojim su pobjednici došli s aerodroma u Beogradu, gdje su sletjeli avionom iz Abu Dabija. Reporteri Stava dočekali su zlatnu bh. djecu.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrka, 28. marta širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI