fbpx

NOVI STAV: Ko dijaspori brani da glasa

Središnja tema ovog 294. broja Stava su lokalni novembarski izbori u Bosni i Hercegovini.

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Središnja tema ovog 294. broja Stava su lokalni novembarski izbori u Bosni i Hercegovini.

Prevrtljivi drugovi, općinski kneževi i patuljci s divovskim apetitom, naslov je članka kojim Stav analizira predizbornu kampanju u BiH. Predizborna kampanja koja bjesni svake druge godine te izuzetno nizak izborni prag koji je odgovoran i za političke ambicije neuobičajeno velikog broja pojedinaca rezultiraju permanentnom političkom nestabilnošću, beskrajnim stranačkim i personalnim političkim prestrojavanjima i uopće jednom nezdravom i krajnje zamornom politizacijom bošnjačkog društva.

Lokalni izbori i dijaspora u borbi za državu još su jedna od tema novog Stava.

Proces registracije za lokalne izbore 2020. je završen, ali ostao je veliki broj otvorenih pitanja. Iz dijaspore su danima upozoravali da se sve veći broj osoba iz Srbije nelegalno prijavljuje, koristeći pri tome identitet Bošnjaka iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika i drugih gradova. S druge strane, bilježi se veliki broj neopravdano odbijenih bošnjačkih prijava. Veliki broj aktivista u dijaspori učestvovao je u agitiranju, prije svega Bošnjaka koji su protjerani s teritorije manjeg entiteta, pokušavajući ukazati na značaj registracije. Sagovornici na temu procesa registracije, značaja dijaspore i budućih projekata s kojima se želi sačuvati bošnjački identitet dokazani su borci i patriote koji Bosnu i Hercegovinu nose u srcu.

Predizborna kampanja zvanično je počela prije nekoliko dana, a novembarski lokalni izbori u našoj zemlji s posebnom pažnjom bit će praćeni u Srebrenici. Nezvanično, “kampanja” u ovom gradu traje mjesecima. Uglavnom se to odnosi na predizborne malverzacije s biračkim spiskovima, biračkim odborima, mrtvim osobama na spiskovima, lažnim prijavama za glasanje putem pošte iz Srbije, na što je inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” više puta upozoravala javnost. Pored svega toga, predizborna kampanja u Srebrenici počela je “veseljem” u krugu pravoslavne crkve (15. oktobra 2020). Veselje kao veselje, ne ide bez pjesama koje su i ovog puta bile upućene Bošnjacima. Nezaobilazna pjesma svakako je bila i Ne volim te, Alija, zato što si balija. Za Bošnjake u Srebrenici to nije ništa neobično (jer se ista pjesma pjevala i 20. augusta 2020), ali nije ni prijatno. Isto kao što nije prijatno vidjeti prilog banjalučke ATV, koja je Bošnjake u Srebrenici nazvala “đavolima”. Lokalni portal otišao je i korak dalje pa je sve one koji su reagirali (reagirale su i određene osobe srpske nacionalnosti) na provokativne pjesme koje su odjekivale Srebrenicom iz crkvenog dvorišta nazvao “psima”.

Advan Akeljić treći je put kandidat za načelnika Općine Vitez, jednom je uspio i s 29 godina postao jedan od najmlađih načelnika u Federaciji BiH, drugi put nije. Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, koji se održavaju 15. novembra 2020, treći su pokušaj da Advan Akeljić zauzme načelničku poziciju. Akeljić je rođen u Vitezu 1983. godine, po zanimanju je pravnik, trenutno je savjetnik potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović. U intervjuu za Stav govori o predstojećim izborima i tome šta ima ponuditi građanima Viteza.

Znate li da je prvi, dabome humanitarni let Armije RBiH za Srebrenicu bio 27. februara 1993. godine? A znate li da pilot helikoptera Mi-8, koji će na oduševljenje opkoljene enklave zaparati nebo iznad srebreničke doline hladnog februarskog dana, nije bio neki junak i patriota “iz reda” Bošnjaka, bosanskih Hrvata ili bosanskih Srba? Ne, bio je to kapetan Željko Jagić, Hrvat s otoka Krka. Novi Stav donosi zapis o njemu i najtežoj, višegodišnjoj operaciji “prve bosanske eskadrile” s aerodroma “Dubrave” u helikopterskoj pomoći istočnobosanskim enklavama Srebrenica i Žepa.

O tome hoće li disident Anwar Ibrahim napokon postati premijer Malezije čitajte u novom broju magazina Stav.

Malezija je uplovila u nestabilnu političku klimu u martu 2020. godine nakon što je došlo do preslagivanja na političkoj sceni zbog iznenadne i neočekivane ostavke tadašnjeg premijera Mahathira Mohamada. Iako egzistira bez čvrstog izbornog mandata, Jasinova Vlada u početku je bila popularna, ali je proteklih mjeseci izgubila podršku građana, između ostalog i zbog pogoršanja situacije s pandemijom

Još jedna politička analiza, ovaj put pred izbore u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je tamošnje društvo podijeljeno za i protiv Trumpa.

Joe Biden kao glavnog krivca za činjenicu da je u SAD-u od virusa korona procentualno umrlo više ljudi nego bilo gdje u svijetu vidi upravo Donalda Trumpa. Optužuju ga da je potcijenio opasnost, odugovlačio s uvođenjem restrikcija te nabavkom i raspodjelom zaštitne i medicinske opreme, ali i da je svojim ponašanjem poslao štetnu poruku američkim građanima. S druge strane, Trump naglašava da je najteža epidemiološka situacija bila upravo u saveznim državama u kojima vladaju demokratski guverneri.

Za nekoliko će dana godišnjica Bitke kod Caporetta, koja je u historiji ostala poznata kao posljednja velika austrougarska pobjeda.

Podaci o tome koliko je Bošnjaka učestvovalo u bici kod Caporetta različiti su ovisno o izvorima. Neki tvrde da ih je bilo devet hiljada, drugi pak da je bilo čak 50 hiljada Bošnjaka, što je bio zajednički naziv za sve bosanskohercegovačke muškarce, današnje Bošnjake, Srbe i Hrvate. Bošnjaci su služili u četiri pješadijske regimente. Prva je okupljala one iz Sarajeva i okolice, Druga je bila banjalučka, Treća tuzlanska, a Četvrta mostarska. Kasnije će, tokom rata, biti osnovane još četiri regimente.

Od ovog broja Stava donosimo vam priče o rukotvorinama u Bosni. Prva je priča o rukama koje naprave sve što oči vide.

U posljednje vrijeme Emina Karić uživa izrađivati didaktičke igračke za malu djecu i za bebe. To su platnene knjige, podloge za ležanje, jastuci. “Tu su mogućnosti bezbrojne, sve što vam padne na pamet to se može prenijeti u svijet igračaka od platna. Malim bebama koje tek počinju puzati jako su zanimljive ove podloge na koje se mogu staviti likovi životinja, biljke, cvjetovi, likovi iz crtanih filmova. Trudim se da koristim što više boja, da to bude živopisno, šareno, kažu da to posebno utječe na razvijanje moždanih ćelija kod djece.

Ne pričaj mi o tome koliko si obrazovan, već o tome koliko si proputovao. Ova izreka, koja se pripisuje poslaniku Muhammedu, vjerno ilustrira važnost putovanja u oblikovanju čovjekove ličnosti. Jedan korak puta može biti poticajniji od stotina pročitanih stranica, a samo oni što su spremni riskirati i otići predaleko mogu otkriti koliko daleko može da se ode – rekao bi britanski pjesnik T. S. Elliot. A o tome koliko se daleko može otići, danima može pripovijedati Robert Dacešin, Bosanac iz Banje Luke, jedan od rijetkih čija se adresa prebivališta mijenja iz sedmice u sedmicu, čak i u vremenu pandemije.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu a od četvrtka, 22. oktobra, širom Bosne i Hercegovine.

 

Prethodni članak

Mreže za izgradnju laži

Sljedeći članak

Briga za sudbinu terorista

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI