fbpx

NOVI STAV: Grobar Republike Srpske

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 20, februara, širom Bosne i Hercegovine.

 

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Središnja tema 259. broja Stava jeste tihi državni udar koji sa svojim poslušnicima pokušava provesti Milorad Dodik.

Jedan od nekoliko tekstova novog broja Stava kojim se analiziraju način i posljedice Dodikovog napada na Ustavni sud BiH pod krinkom zaštite srpskih nacionalnih interesa jeste onaj koji potpisuju Ajdin Huseinspahić i Sedad Dedić koji tvrde kako je Dodikovo ponašanje pokušaj uvođenja diktature.

„Razumljivo je da skoro svim političkim subjektima u BiH ne odgovara trenutno ustavno uređenje i okvir političkog djelovanja, ali je neshvatljivo da se legitimni zahtjevi nastoje ostvariti silom, prijetnjom, terorom, neprovođenjem odluka Ustavnog suda BiH, riječju – potpuno nelegalno. Da je 1929. godina, Dodik bi već zaveo diktaturu, a onda donio ustav po mjeri onog iz 1931. godine. No, ovo je 2020. godina i Bošnjaci se pitaju isto koliko i svi ostali“, stoji, između ostalog, u njiovoj analizi.

Za novi broj Stava govori Khalid Abdulwahhab Ayoob Al-Mulla, irački reis i savjetnik premijera Iraka.

Sunijski alim dr. Khalid Abdulwahhab Ayoob Al-Mulla predsjednik je Zajednice uleme Iraka, svojevrsni reisul-ulema u ovoj zemlji. Godine 1998. diplomirao je šerijatske znanosti na fakultetu “Imami Azam Ebu Hanife” u Bagdadu. Na istom je fakultetu magistrirao u oblasti tefsira, tumačenja Kur’ana, a na kur’anskim znanostima doktorirao je u Bejrutu. Osnivač je organizacije “Vesatijja” u Iraku. Jedno vrijeme bio je savjetnik predsjednika Iraka, a trenutno je savjetnik za vjerska pitanja iračkom premijeru. Za Stav govori o svojim prvim utiscima iz Bosne, o ulozi uleme u borbi protiv ISIL-a i ulozi radikalne ideologije koju ISIL promovira a koja nije ograničena na jedan teritorij. Al-Mulla govori i o bitnosti očuvanja tradicionalnog islama i duhovnosti u Bosni, posebno se osvrnuvši na pošast vehabizma.

U novom broju Stava donismo istraživanje naših reportera o tome gdje završava novac Fondacije za kinematografiju i kako je podijeljeno tri miliona maraka za filmove kojih nema.

Najviše novca za filmove koji nisu snimljeni dobila je produkcijska kuća “Refresh”. S obzirom na to da nisu dokazali da će filmovi ikad biti snimljeni, morat će Fondaciji za kinematografiju vratiti pola miliona maraka. Iz Fondacije poručuju da neće nikome dozvoliti da se “provuče ispod kišnih kapi”.

Reporteri Stava bili su u Vranduku, „starodavnom gradu kralja Stjepana“.

Mir Vranduka narušen je prošle sedmice. Novinari, policija, restauratori… Svi se oni smjenjuju ovih dana po Vranduku, guraju se uskim uličicama oko tvrđave otkako je javilo da se srušio zid stare kule. Zidina još stoji, ali je na njoj oko dva kvadratna metra velika rupa. Kamenje s kule odronilo se u dvorište Hazima i Mirsade Mujezinović. Sada se čekaju restauratori koji bi trebali ovih dana postaviti skelu i popraviti rupu.

Nevesinje je simbol stradanja Bošnjaka u Hercegovini. Mnogo je neispričanih priča o stradanju Bošnjaka Hercegovine, a historija stradanja Bošnjaka Nevesinja izuzetno je bolna. U povodu 75. godišnjice stradanja Bošnjaka Nevesinja od netom “obrijanih partizana”, tj. četnika, donosimo retrospektivu tragičnih dešavanja od Baje Pivljanina, preko “Nevesinjske puške” do posljednjeg rata.

Mevlevijska tekija Isa-bega Ishakovića na Miljacki najstarija je ustanova u Sarajevu. Rušile su je poplava i do temelja spaljivali požari, posljednji put srušile su je vlasti 1957. godine, a danas je nacionalni spomenik koji mora biti obnovljen a priču o tekiji čitajte u novom broju Stava.

Novi Stav donosi i tekst o ranim iseljeničkim organiziranja Bošnjaka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Grupa “Tamburica” osnovana je 1930. godine, s rastom bošnjačke zajednice u Chicagu, a pod pokroviteljstvom nijemog profesora muzike Ploseina i Anke Dilić, supruge bošnjačkog emigranta i preduzimača Arifa Dilića. Nakon osnivanja bošnjačke muzičke grupe “Tamburica”, Ulfeta Sarić, supruga Mustafe Sarića, organizirala je početkom 1940. bošnjačko Umjetničko društvo “Kolo djevojaka”, koje se bavilo pjevanjem i igranjem, također na skupovima i događajima koje je organizirala tamošnja bošnjačka zajednica.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 20, februara, širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI