fbpx

NOVI STAV: Gdje su nestali Sejdić i Finci?

Suština prijedloga jeste u tome da se Dragan Čović javno, prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH, odriče Hrvata u Sarajevu, Tuzli, Zavidovićima, Maglaju, Lukavcu, Srebreniku, Gradačcu, Tešnju, Zenici, Kaknju, Visokom... Njihov glas ne vrijedi ništa. Bez obzira na to kako oni glasali, za Čovića ili protiv njega, njihov glas u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ne bi mogao biti uzet u obzir.

U prodaji je novi, 114. broj magazina Stav.

Centralna tema ovog broja Stava su izmjene Izbornog zakona BiH po zamisli HDZ-a BiH.

Suština prijedloga jeste u tome da se Dragan Čović javno, prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH, odriče Hrvata u Sarajevu, Tuzli, Zavidovićima, Maglaju, Lukavcu, Srebreniku, Gradačcu, Tešnju, Zenici, Kaknju, Visokom… Njihov glas ne vrijedi ništa. Bez obzira na to kako oni glasali, za Čovića ili protiv njega, njihov glas u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ne bi mogao biti uzet u obzir.

Selim Bešlagić i Meša Bajrić za Stav govore o 15. maju 1992. godine.

Čelni ljudi odbrane Tuzle još čekaju da se Tužilaštvo BiH izjasni o događajima 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti. Ilija Jurišić oslobođen je na sudu u Beogradu, Bešlagić i Bajrić iz Federacije BiH ne smiju izaći jer se njihova imena dovode u vezu s navodnim zločinima, oni tvrde da su godinama taoci gluposti, politikantstva i licemjerja.

Stav piše i o Zaimu Imamoviću, legendarnom komandantu Podrinja.

Devetog maja 1992. godine u mjestu koje se danas zove Zaimov Do formirana je proslavljena Prva drinska brigada s pet bataljona, na čijem je čelu bio legendarni komandant Zaim Imamović. Reporteri Stava bili su na obilježavanju obljetnice osnivanja brigade i razgovarali s nekim od Imamovićevih najbližih saboraca.

Reporter Stava bio je na Svetinji, bužimskoj “mubareć‑vodi”.

Dvanaest kilometara istočno od Bužima, nadomak starog grada Čavnika, nalazi se prirodni fenomen nazvan Svetinja. Svake godine šestog maja hladna voda poteče tačno u podne, čemu prisustvuje hiljade hodočasnika. Tradicija korištenja izvorske vode Svetinja seže u daleku prošlost, otkada se zna za njenu ljekovitost i fenomen njene majske pojave. Voda izvire i slijeva se niz vodopad visine 16 metara.

U ovom broju Stava saznat će te i ko je bio Šefik Pezerović.

Šefik Pezerović simbol je stradanja 1.187 branitelja Bošnjaka koji su svoje živote dali za slobodu Republike Hrvatske. Dugo vremena nije se znalo za njegov grob, sve do travnja 2000. godine, do dana ekshumacije njegovih posmrtnih ostataka, koji su nakon toga sahranjeni na zagrebačkom groblju Mirogoju. Pokopan je 18. svibnja 2002. godine u Aleji branitelja uz visoke vojne počasti.

U organizaciji Asocijacije žena SDA u Konjicu održana tribina o politici iz ženskog ugla.

“Žene se u politici nerijetko bave samo rodnom ravnopravnošću, ili nekim drugim pitanjima, a mi se nastojimo baviti svim segmentima života. Imamo pravo utjecati na odluke koje nas se tiču. To nećemo postići samo međusobnim razgovorom već uključenjem u svaki segment društvenog života i stranačke organe. Samo tako možemo promijeniti pogled na neka pitanja i utjecati na konačne odluke koje se donose”, kazala je Senija Bubić

Stav iscrpno piše i o teškim sjećanjima na proljeće 1992. godine u Podrinju, dane koje obilježe kolektivne dženaze i sjećanja na masovna smaknuća Bošnjaka.

U petak, 21. aprila 2017. godine, na šehidskom mezarju u Zaklopači obavljena je dženaza djevojčici Anesi, koja je imala osam godina kada je ubijena. Na mezarju u Zaklopači ranije su ukopani Anesin brat Asim, koji je imao četiri godine kada je ubijen, i majka Enisa. Otac Ramiz preživio je masakr u Zaklopači.

U Bratuncu su obilježeni “Dani genocida”.

Protekli period ne ulijeva nadu ni sigurnost da će ono što se desilo biti kažnjeno. Stječe se utisak da će veliki broj zločinaca izbjeći kaznu. Ipak to nije uradilo nekoliko ljudi, nego je to sistematski rađeno. Iza zločina nad Bošnjacima u Bratuncu stajao je sistem. Tužilaštvo, nažalost, ne vrši brzi sudski proces. Određeni svjedoci umiru i sve to otežava da se dođe do onih koji su počinili zločine.

Za Stav govori Alija efendija Halilović, posljednji imam srušene džamije Arnaudija.

Svih 15 banjalučkih džamija srušeno je u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini. Džamije Ferhadija i Arnaudija srušene su u jednom danu, 7. maja 1993. godine. Do sada je obnovljeno, odnosno iznova sagrađeno, 14 džamija u Banjoj Luci. Kamen temeljac za ponovnu izgradnju i posljednje neobnovljene džamije Arnaudija položen je 22. aprila ove godine. Ovim povodom Stav donosi priču o Aliji Alji Haliloviću, posljednjem imamu Arnaudije.

Stav je obilježio i obljetnicu pogibije Huske Miljkovića.

Magazin piše i o Leonardu Bonucciju, fudbaleru novog doba.

Nisu Porto, Barcelona i Monaco (u prvom susretu polufinala) postigli nijedan gol italijanskom prvaku. Svi putevi ka Buffonovoj mreži bili su čvrsto osigurani. Kada su i najskuplja napadačka imena današnjice imala momente genijalnosti, tim iz Torina pratila je sreća. Juventusova je mreža mirovala, ekipa se kretala u savršenom ritmu, važnost odbrane ponovo je postala očigledna. Falcao i Mbappé izgledali su zbunjeno. Umjesto Messija i Suáreza, na scenu je stupio komandant Juventusove odbrane.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 11. maja, širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI