fbpx

Naš Neno otišao je na bolji svijet

Kada je iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, koja nosi ime po njegovom ocu, dr. Nedžad Nakaš početkom 2016. godine prešao da radi u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović rekla je: “Dovela sam Messija”

Za ilustraciju toga koliko je dr. Nedžad Nakaš bio uvažavan među kolegama, ali i među pacijentima, može poslužiti jedna anegdota. Kada je iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, koja nosi ime po njegovom ocu, dr. Nedžad Nakaš početkom 2016. godine prešao da radi u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović rekla je: “Dovela sam Messija.”

Njegova iznenadna smrt potresla je, prije svega, njegovu porodicu, ali i sve njegove brojne prijatelje i kolege.

U prepunoj sali Klinike za ginekologiju KCUS-a veliki broj rodbine, prijatelja i kolega uputili su u ponedjeljak, 5. marta, posljednji pozdrav svom prerano preminulom Neni.

Dr. Nakaš je važio za dobrog čovjeka, kolegu i odličnog ginekologa. Prisutnim su se, vidno ožalošćeni i potreseni, obratili dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, dr. Mohamed Abou el-Ardat i dr. Aida Đurđević s Odjeljenja za ginekologiju Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Direktorica Izetbegović u emotivnom obraćanju prisutnima kazala je da odlazak Nedžada Nakaša ostavlja za sobom veliku prazninu.

“Ne postoje riječi niti postupci koji bi mogli nadomjestiti ovako bolan i iznenadni odlazak mladog čovjeka. Veliko je ovo iskušenje i veliki gubitak za porodicu i prijatelje, ali i za našu Kliniku i za zdravstvo uopće. Nisam Nedžada prečesto sretala, ali sam ga sasvim dovoljno poznavala da mi bude drag. Odlično smo se razumjeli u poslu. Samo nekoliko riječi u telefonskoj poruci bilo je dovoljno za postizanje željenog rezultata. Bio je talentiran hirurg. Ljubazan i strpljiv s pacijenticama. I meni i svim kolegama na GAK-u bio je veliki oslonac u poslu”, kazala je kroz suze Izetbegović.

Istakla je kako vjeruje da je Nedžad otišao na bolji svijet. O njemu, njegovoj dobroti i znanju svjedočit će sve bolesne žene koje je liječio, sve trudnice koje je porađao i pritom im pomogao.

“Vjerujem da će ono što znam biti dovoljno da bude na dobrom mjestu. Molim dragog Boga da supruzi i djeci, Nedžadovoj majci i sestri, svim članovima porodice i prijateljima dadne snage da dostojanstveno podnesu bol. Prije dvadeset godina Nedžad je bio jedan od mojih studenata. Prije dvije godine je Nedžad Nakaš prešao sa mnom u KCUS. Tada smo u nekoliko navrata razgovarali, divno, iskreno, ozbiljno. Tada mi je dao ovaj veliki bijeli mantil da bih mogla napraviti vizitu. U njegovu čast nosim danas ovaj mantil”, navela je prof. dr. Izetbegović.

Prema njenim riječima, objasnio joj je razloge i težinu svoje odluke i time zauvijek zauzeo mjesto u njenom srcu.

“Svi uspjesi KCUS-a u posljednje dvije godine imaju upisano i ime Nedžada Nakaša. Ako Nedžadova i Enitina djeca budu naslijedila talent i ljubav prema medicini, bit ćemo sretni i bit ćemo na usluzi kao da im je otac tu”, poručila je generalna direktorica KCUS-a.

Prisutnim kolegama, prijateljima i porodici obratio se i vidno potresen dr. Mohamed Abou el‑Ardat, šef Klinike za porodiljstvo KCUS-a. On je izrazio riječi dubokog žaljenja za kolegom Nakašem, kazavši da će Neno zauvijek ostati zapamćen kao izrazito dobar čovjek i odličan ginekolog.

Dr. Aida Đurđević kazala je kako je vijest o smrti kolege Nakaša prihvaćena s velikom nevjericom:

“Odlazak našeg Nene veliki je gubitak za porodicu, nas, njegove prijatelje, i kolege i naše pacijente. Iako smo se danas svi okupili ovim pretužnim povodom, prisutno je pitanje: Da li je ovo moguće? Neno je bio vrstan ljekar, ginekolog, savjestan i požrtvovan. Bio je uvijek uz pacijente. Mi smo njega gledali posebnim očima i u velikom broju situacija nam je bio podrška. Bio je vesele prirode, volio se šaliti. Bio je opušten, ali u isto vrijeme veoma racionalan i ozbiljan kada je to trebalo. Neno se dao voljeti”, kazala je dr. Đurđević.

 

Prethodni članak

Vlast i mir

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI