fbpx

NAJBOLJI SU: Otvorena nova klinika, u pogonu najsavremeniji aparat na svijetu

Stara zgrada u kojoj su boravili pacijenti i uposlenici bila je ispod svakog nivoa ljudskog dostojanstva. Hematološki pacijenti ranije su boravili u izuzetno teškim uvjetima. U jednoj maloj sobi ležalo je po pet ili više bolesnika. Nova Klinika za hematologiju nalazi se na 13. etaži Centralnog medicinskog bloka, a sa suprugom turskog predsjednika otvorila ju je prof. dr. Sebija Izetbegović. Uz to, na KCUS-u je dan poslije u pogon pušten linearni akcelerator kojim je ova bolnica napravila iskorak 20 godina naprijed

 

Piše: Edib KADIĆ

 

“Mašallah”, bio je komentar supruge predsjednika Republike Turske Emine Erdoğan kada su se otvorila vrata lifta Klinike za hematologiju KCUS-a u nedjelju, 20. maja ove godine. Uposlenici KCUS-a kažu da će ovaj datum pamtiti s veseljem jer su osigurani bolji uvjeti rada za ljekare i medicinsko osoblje, a drastično su poboljšani uvjeti liječenja i boravka hematoloških pacijenata.

Novu kliniku otvorili su Emine Erdoğan i generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, direktor Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) za BiH Ömer Faruk Alımcı i pacijentica Seida Suljić. Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala je 3.249.415,96 KM za potrebe izgradnje Klinike za hematologiju.

“Ovo je veliki dan za nas pacijente, ali i za uposlenike Klinike. Godinama smo se liječili u prostorijama koje su bile u lošem stanju. Presretna sam i ovo je za mene sve vrlo emotivno. Hvala svima”, rekla je pacijentica Sejdić.

GRADNJA U SKLADU S NAJSAVREMENIJIM PROTOKOLIMA ZA LIJEČENJE

Stara zgrada u kojoj su boravili pacijenti i uposlenici bila je ispod svakog nivoa ljudskog dostojanstva. Hematološki pacijenti ranije su boravili u izuzetno teškim uvjetima. U jednoj maloj sobi ležalo je po pet ili više bolesnika. Menadžment KCUS-a bio je privremeno preselio Kliniku u uslovniji prostor, a napori su bili usmjereni u trajno i kvalitetno rješenje. Nova Klinika za hematologiju nalazi se na 13. etaži Centralnog medicinskog bloka. Gradila se u skladu s najsavremenijim protokolima za liječenje bolesnika.

Izvođenje građevinskih, zanatskih i dio instalaterskih radova ove Klinike finansirala je TIKA. Ostala sredstva dio su donacije korporacije “Cengiz İnşaat” i onih koja su preostala od ranije gradnje kreditom Saudijske Arabije. Prema riječima rukovodioca Tehničkog sektora KCUS-a Nurije Jusupovića, projektom je bila predviđena izgradnja i uređenje prostora od oko 1.800 kvadratnih metara.

“Prostor ima sterilni odjel s četiri sterilne jedinice i 12 kreveta izolacije, 30 kreveta standardne njege i dvije ambulante. Posebna pažnja posvećena je projektiranju i izgradnji sterilnog odjela, koji je smješten u centralnom dijelu Klinike i zauzima 250 kvadratnih metara. U sterilni odjel strogo je kontroliran ulaz, a kroz sanitarni propusnik. U navedenom dijelu bit će smješteni pacijenti nakon transplantacije i u toku pripreme za transplantaciju koštane srži”, naveo je Jusupović.

Kako kaže šefica Klinike za hematologiju prof. dr. Alma Sofo, uposlenici su godinama radili u nehumanim i teškim uvjetima.

“Veoma smo zahvalni menadžmentu koji je prepoznao hitnost i značaj rješavanja gorućeg problema naše Klinike. U novom prostoru primjenjivati će se najsavremeniji tretmani hematoloških pacijenata. Cilj nam je da našim pacijentima omogućimo najbolje metode liječenja transplantacije koštane srži i smanjimo odlazak pacijenata na skupa liječenja u inostranstvo. Sredstva koja će se uštedjeti usmjerit će se na nabavku novih lijekova u liječenju hematoloških oboljenja”, rekla je prof. dr. Sofo.

Ističe da su u ovoj godini planirane 24 autologne transplantacije, ali da će taj broj sigurno biti veći jer u KCUS dolaze i pacijenti iz drugih kantona. Dodala je da se u okviru kontinuiranog programa edukacija redovno radi i na stručnom usavršavanju uposlenika Klinike za hematologiju KCUS.

REDOVNA TERAPIJA NAJTEŽIM ONKOLOŠKIM BOLESNICIMA

Osim ove svečanosti, dan poslije na Klinici za onkologiju KCUS-a zvanično je pušten u funkciju novi linearni akcelerator. Riječ je o najsavremenijem aparatu koji se koristi za liječenje malignih oboljenja. Stari aparat nabavljen je 2005. godine, te je trebao biti zamijenjen još 2012. godine. Šefica Odjela radijacijske onkologije dr. Đenana Eminagić izrazila je veliku zahvalnost menadžmentu, kolegama i svima koji su doprinijeli nabavci i puštanju u funkciju ovog savremenog aparata.

“Presretni smo da je prepoznata potreba za nabavku novog linearnog akceleratora i da danas tretiramo prvog pacijenta na najsavremenijem aparatu koji postoji u svijetu. Novi linearni akcelerator pruža mogućnost primjene nehirurške terapije zračenjem, koja se koristi za liječenje funkcionalnih abnormalnosti i malih tumora mozga. Ovaj aparat može isporučiti precizno ciljano zračenje u manje tretmana s visokim dozama i u području osjetljivih anatomskih struktura, kao što je područje centralnog nervnog sistema i pripadajućih regija”, istakla je dr. Eminagić.

Šef Klinike za onkologiju KCUS-a prof. dr. Semir Bešlija pojasnio je da će puštanjem u funkciju novog aparata omogućiti redovna terapija najtežim onkološkim bolesnicima, ali i znatno olakšati rad ljekarima i medicinskom osoblju Klinike.

“Veliko hvala svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog značajnog projekta. KCUS je ispunio sve što je i obećao. Kao što sam i ranije rekao, tehnološki gledano, nabavkom ovog aparata mi pravimo iskorak 20 godina naprijed. Novi aparat od neprocjenjivog je značaja kako za bolesnike koji imaju potrebu za ovim vidom terapije, tako i za nas ljekare i medicinsko osoblje. Instaliranjem i upotrebom ovog aparata neće postojati niti jedna indikacija za upućivanje pacijenata iz BiH na zračenje van naše države”, naveo je prof. dr. Bešlija.

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebija Izetbegović izjavila je da KCUS pokazuje kako ozbiljan i predan rad daje najbolje rezultate.

“Za manje od dvije i po godine vratili smo ogromna dugovanja, zanavljamo opremu, popravljamo organizaciju rada, zaustavili smo propadanje KCUS-a, popravili smo plaće. Uz nabavku novih aparata, otvaranje i izgradnju novih prostora omogućavamo našim stručnjacima da istinski pokažu svoje znanje, a pacijentima da brže dođu do kvalitetne usluge i vrate se svojim porodicama. Bez lažne skromnosti – najbolji smo, tako ćemo i nastaviti”, naglasila je prof. dr. Izetbegović.

Pušten u rad i novi MRI aparat

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu zvanično je i u ponedjeljak pušten u rad jedan od najsavremenijih MRI aparata. Nabavkom ovog aparata znatno će se reducirati liste čekanja na ovu vrstu dijagnostičkih pretraga. Vrijednost je aparata 1,8 miliona KM. Do sada korišteni aparati stari su više od 13 godina, uslijed čega su se često kvarili.

“Klinika za radiologiju KCUS imala je tri MRI aparata, od kojih su dva nabavljena 2005. godine, a jedan 2009. godine. Kupovinom novog MRI aparata, s obzirom na sada već dugogodišnje iskustvo u svakodnevnom radu, uočili smo izvjesne nedostatke starijih MRI aparata, te smo nastojali da s novim MRI aparatom sve nedostatke svedemo na minimum. Na novom aparatu nivo buke smanjen je za oko 40 posto, što je naročito značajno za klaustrofobične pacijente i pedijatrijske pacijente”, rekla je direktorica dijagnostičkih disciplina prof. dr. Sandra Vegar-Zubović.

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI