fbpx

Milin Đokica

A da bi pojačao utisak glasnogovornika nekog SDS-ovog kriznog štaba iz 1992. godine, Radanović je, u najboljem maniru pobješnjelog predratnog velikosrbina, zaprijetio i blokadama vitalnih saobraćajnica i puta Bihać – Bosanski Petrovac.

 

Nakon što je ranije izmišljao “etničko čišćenje Srba iz Sarajeva, Tuzle i Mostara”, da bi početkom ove godine ultimativno zahtijevao da se ulicama grada Sarajeva vrate imena “srpskih antifašista”, izvjesni Đorđe Radanović, predsjednik nekakvog Odbora za zaštitu Srba u FBiH, ovih je dana otišao i korak dalje.

Komentirajući namjere Vlade USK da rastereti Bihać i otvori privremene prihvatne centre za migrante i na ostalim lokacijama Unsko-sanskog kantona, od kojih je jedan i selo Lipa, Radanović je najavio ni manje ni više nego “organizovanje” Srba po svaku cijenu, a radi sprečavanja “islamizacije srpskih sela”.

S tim u vezi, poručio je da su srpski domaćini iz više sela spremni da “svojim tijelima” brane Lipu. Valjda kao što su radili i 1992. godine početkom zločinačke velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu.

A da bi pojačao utisak glasnogovornika nekog SDS-ovog kriznog štaba iz 1992. godine, Radanović je, u najboljem maniru pobješnjelog predratnog velikosrbina, zaprijetio i blokadama vitalnih saobraćajnica i puta Bihać – Bosanski Petrovac.

No, ni takav akutni napad velikosrbizma nije bio dovoljan Radanoviću, te je još i otvoreno priprijetio bošnjačkim povratnicima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu riječima da “vlasti u Unsko-sanskom kantonu i gradu Bihaću rizikuju da sruše Aneks sedam Dejtonskog sporazuma, a to podrazumijeva i rizik za Bošnjake u Kotorskom, Kozarcu, Јanji, Kozluku, Cerskoj ili Srebrenici. Ako na jednom mjestu, konkretno u srpskom selu Lipa, padne Aneks sedam, pašće i u Republici Srpskoj i u naseljima u Federaciji BiH”. Nevjerovatno!

Sigurnosne i pravosudne institucije, da li državne, entitetske ili kantonalne, nije ni bitno, morale bi reagirati i krivično sankcionirati ovakvo širenje mržnje, razdora i netrpeljivosti. Radanović se očito sasvim uživio u ulogu federalnog Milorada Dodika.

Odgovarajućom reakcijom poslala bi se poruka da je Bosna i Hercegovina pravna država u kojoj vlada slovo zakona, a ne divlji zapad u kojem dodici i njihove male đokice mogu njenim građanima nekažnjeno prijetiti nasiljem. /M. Drnišlić/

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI