fbpx

Manifestacija „Buđenje“: okupljanja Bošnjaka u Aachenu i Kopenhagenu

Posjetiocima se u Aachenu 14.11.2018, ispred organizatora, Bosanskog kulturnog centra u tom gradu, obratio Mehmed ef. Jakubović koji je izrazio zadovoljstvo što su se promotori odlučili na ovakvu vrst poduhvata, turneje kojom obilaze bošnjačku dijasporu. U Kopenhagenu manifestaciju u Bosanskom kulturnom centru svojom nazočnošću je uveličao Nj.E. Emir Poljo, ambasador države Bosne i Hercegovine u Kraljevini Danskoj

U njemačkom Aachenu (14.11.2018 – BKC Aachen) i Kopenhagenu u Danskoj (15.11.2018 – BKC Kopenhagen) nastavljena je manifestacija „Buđenje“. Nakon emitiranja filma o rahmetli Aliji Izetbegoviću i promocije „Edicije Bošnjaci“, koja je započeta u organizaciji JU Muzeja Alija Izetbegović, Simurg medije/sedmičnika Stav, Bošnjaci u dijaspori su upoznati s društveno-političkim stanjem u svojoj domovini. Izražena je zabrinutost radi političke nestabilnosti koja utječe i na stanje Bošnjaka u dijaspori koji otežano, upravo zbog nemogućnosti da budu adekvatno ohrabreni i podržani kroz institucije države BiH, čuvaju svoj nacionalni identitet od asimilacije.

Prva postaja manifestacije bila je u Švicarskoj (Zurich, Luzern, Ricken i Oberentfelden). Manifestacija se održala i u njemačkom Ulmu, a zatim u luxemburškom gradu Wiltzu.

Posjetiocima se u Aachenu 14.11.2018, ispred organizatora, Bosanskog kulturnog centra u tom gradu, obratio Mehmed ef. Jakubović koji je izrazio zadovoljstvo što su se promotori odlučili na ovakvu vrst poduhvata, turneje kojom obilaze bošnjačku dijasporu. Delegacija Manifestacije “Buđenje” susrela se s muftijom IZ Bošnjaka u Njemačkoj Pašom ef. Fetićem s kojim su izmijenili mišljenja u vezi organiziranja Bošnjaka u Njemačkoj. U Kopenhagenu manifestaciju u Bosanskom kulturnom centru svojom nazočnošću je uveličao Nj.E. Emir Poljo, ambasador države Bosne i Hercegovine u Kraljevini Danskoj.

Direktor Muzeja Alija Izetbegović Adnan Žiško govorio je o značaju države za jedan narod i Aliji Izetbegoviću, jednom velikom lideru ne tako velike zemlje. „Narod bez države je kao porodica bez kuće“, naglasio je Žiško koji je govorio u svojstvu koordinatora „Edicije Bošnjaci“ čije je I. kolo nedavno izašlo iz štampe, a Muzej Alija Izetbegović bio je glavni partner projekta.

O „Ediciji Bošnjaci“, koju su izdali Sedmičnik Stav i Internacionalni univerzitet u Sarajevu, govorio je njen glavni urednik Filip Mursel Begović koji je objasnio zašto su ovakvi projekti bitni za čuvanje identiteta Bošnjaka u dijaspori.

„Vi dobro znate kako su Vaše kuće izgledale nakon rata, kada ste se vraćali na zgarišta svojih domova. U kućama je raslo drveće i grmlje, kuće je preuzelo raslinje. Isto je i s identitetom koji se ne njeguje i koji se ne čuva. On biva prekriven raslinjem, a potom nestane“, rekao je Begović.

Publicista Adis Tanović, autor brojnih vodiča i monografija o Bosni i Hercegovini i Sarajevu, u kontekstu izdavačkog projekta „Edicije Bošnjaci“ govorio je o važnosti kulture za jedan malobrojni narod.

Manifestacija „Buđenje“ se nastavlja u Norveškoj i Švedskoj, a zatim ponovo u Danskoj i Njemačkoj.

„Edicija Bošnjaci“ realizirana je pod Visokim pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i pod sponzorstvom BH telecoma. „Ediciju Bošnjaci“ je kao naučnoistraživački projekat Internacionalnog univerziteta u Sarajevu o fundamentalnom istraživanju bošnjačkog identiteta podržalo Ministarstvo nauke i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Deset knjiga “Edicije Bošnjaci” bit će objavljeno u dva kola. I. kolo javnosti predstavljeno je u Narodnom pozorištvu Sarajevo 23. septembra 2018. Riječ je o sljedećim naslovima: Bosanski jezik (Jasmin Hodžić), Kratka historija kulture Bošnjaka (Koautori: Nirha Efendić, Ibrahim Krzović, Almedina Čengić, Merima Čaušević i Lejla Kodrić Zaimović), Kratka politička historija Bošnjaka (Admir Mulaosmanović), Alija Izetbegović – kratka biografija (Faris Nanić) i Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike (Sead Šemsović, Dijana Hadžizukić i Nehrudin Rebihić). II. kolo se nalazi u pripremi te će izaći krajem 2018, odnosno tokom 2019. godine. Riječ je o sljedećim naslovima: Kratka historija Bošnjaka, Kratka historija islama u BiH, Genocid nad Bošnjacima, Kratka historija bošnjačke književnosti i Kratka historija Armije Republike BiH.

Uz Muzej Alija Izetbegović partneri projekta su Bošnjačko nacionalno vijeće Srbije, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačka nacionalna zajednica u Hrvatskoj i Bošnjački kulturni savez Slovenije.

 

PROČITAJTE I...

Zasnovana na magmi nacionalnog bića, na buntovnoj i polivalentnoj leksičkoj podlozi, na vreloj maštovitosti i gotovo sentimentalnoj zagrcnutosti narodnog rapsoda, poezija Ćamila Sijarića traga za suštinskim mirom, u jednoj univerzalno oblikovanoj formi, osvjetljava čovjekovu sudbinu kroz najintimniju vizuru, svoj san o mogućem spokojstvu projektuje na historijsko platno vječito živih ožiljaka stradalništva i bola kao univerzalnih i odveć ponovljivih kategorija.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI