fbpx

Manifestacija „Buđenje“ održana u Švicarskoj, počinje u Njemačkoj i Luxemburgu

U Švicarskoj promovirana "Edicija Bošnjaci" i film o Aliji Izetbegoviću.

U Švicarskoj je održana manifestacija „Buđenje“. Riječ je o prezentaciji filma o rahmetli Aliji Izetbegoviću i promociji „Edicije Bošnjaci“, koja je započeta u organizaciji JU Muzeja Alija Izetbegović, Simurg medije/sedmičnika Stav. Prva postaja manifestacije bila je u Švicarskoj (Zurich, Luzern, Ricken i Oberentfelden) te je održana u organizaciji Islamske zajednice u Švicarskoj. Direktor Muzeja Alija Izetbegović Adnan Žiško predstavio je rad javne ustanove kojom rukovodi te se osvrnuo na život i djelo prvog predsjednika nezavisne BiH. Žiško je govorio i u svojstvu koordinatora „Edicije Bošnjaci“ čije je I. kolo nedavno izašlo iz štampe, a Muzej Alija Izetbegović bio je glavni partner projekta.

O „Ediciji Bošnjaci“, koju su izdali Sedmičnik Stav i Internacionalni univerzitet u Sarajevu, govorio je njen glavni urednik Filip Mursel Begović.

O islamskom naslijeđu u Evropi i Bošnjacima kao narodu na razmeđu Istoka i Zapada govorio je publicista Adis Tanović, autor brojnih vodiča i monografija o Bosni i Hercegovini i Sarajevu. Promotori su se osvrnuli i na trenutno kulturno, političko i društveno stanje Bošnjaka u Evropi te je naglašeno da je potrebna bolja koordinacija između Bošnjaka u dijaspori i Bošnjaka u BiH na projektima od nacionalne važnosti koji služe za afirmaciju bošnjačkog identiteta.

Manifestacija „Buđenje“ se nastavlja u Njemačkoj i Luxemburgu.

Promocije će se održati u Ulmu (12.11.2018.), Aachenu (14.11.2018.) i Wiltzu (13.11.2018.).

„Edicija Bošnjaci“ realizirana je pod Visokim pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i pod sponzorstvom BH telecoma. „Ediciju Bošnjaci“ je kao naučnoistraživački projekat o fundamentalnom istraživanju bošnjačkog identiteta podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Deset knjiga “Edicije Bošnjaci” bit će objavljeno u dva kola. I. kolo javnosti predstavljeno je u Narodnom pozorištvu Sarajevo 23. septembra 2018. Riječ je o sljedećim naslovima: Bosanski jezik (Jasmin Hodžić), Kratka historija kulture Bošnjaka (Koautori: Nirha Efendić, Ibrahim Krzović, Almedina Čengić, Merima Čaušević i Lejla Kodrić Zaimović), Kratka politička historija Bošnjaka (Admir Mulaosmanović), Alija Izetbegović – kratka biografija (Faris Nanić) i Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike (Sead Šemsović, Dijana Hadžizukić i Nehrudin Rebihić). II. kolo se nalazi u pripremi te će izaći krajem 2018, odnosno tokom 2019. godine. Riječ je o sljedećim naslovima: Kratka historija Bošnjaka, Kratka historija islama u BiH, Genocid nad Bošnjacima, Kratka historija bošnjačke književnosti i Kratka historija Armije Republike BiH.

Uz Muzej Alija Izetbegović partneri projekta su Bošnjačko nacionalno vijeće Srbije, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačka nacionalna zajednica u Hrvatskoj i Bošnjački kulturni savez Slovenije.

 

 

PROČITAJTE I...

Zasnovana na magmi nacionalnog bića, na buntovnoj i polivalentnoj leksičkoj podlozi, na vreloj maštovitosti i gotovo sentimentalnoj zagrcnutosti narodnog rapsoda, poezija Ćamila Sijarića traga za suštinskim mirom, u jednoj univerzalno oblikovanoj formi, osvjetljava čovjekovu sudbinu kroz najintimniju vizuru, svoj san o mogućem spokojstvu projektuje na historijsko platno vječito živih ožiljaka stradalništva i bola kao univerzalnih i odveć ponovljivih kategorija.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI