fbpx

Lijeva opozicija

Protiv usvajanja budžeta glasali su predstavnici stranaka koji su prijetili protestima ukoliko se ne budžet ne usvoji , odnosno ukoliko se tako ne osigura novac namijenjen za organizaciju lokalnih izbora.

Podsjetimo, prvo su zastupnici SDP-a, a s njima i oni iz SDS -a i PDP-a, na jednoj sjednici glasali za budžet, onda na drugoj glasali protiv budžeta ili nisu glasali nikako, i to sve za identični Prijedlog zakona. Devetog jula SDP-ovi Nada Mladina i Zukan Helez glasali su za Prijedlog zakona o budžetu. Nermin Nikšić nije glasao, a Saša Magazinović nije ni bio na sjednici.

Na idućoj je sjednici Nikšić bio suzdržan, Helez i Mladina glasali za, a Magazinović protiv. Onda su nakon sat i po Helez i Mladina odlučili da ipak nisu za prijedlog, a to su troumljenje pravdali tako što su tvrdili da su, po njihovom mišljenju, umanjena izdvajanja za Ministarstvo odbrane BiH.

Možda bi takav stav i imao logike da ga nisu mijenjali u svega 90 minuta ili da je u tih 90 minuta promijenjena bilo koja od stavki iz prijedloga budžeta, ali nije, a da cijela stvar bude smješnija, niska izdvajanja za OS i Ministarstvo odbrane BiH zabetonirao je upravo SDP nakon što je 2012. godine, sve po želji druga Miće, kako je tada Zlatko Lagumdžija milozvučno tepao Miloradu Dodiku, izglasao nepovoljan budžet institucija BiH, koji je ostao zaleđen do danas, bez ikakve ozbiljne šanse za uvećanjem.

No tako, zapravo, funkcionira ovdašnja opozicija. Ona koja se žali Ustavnom sudu zbog mjera koje vlast uvede boreći se protiv pandemije Covid-19, žali se i kuka što s djecom ne može u park ili sa psom u šetnju. A onda, kada epidemija bukne, a broj zaraženih skoči u nebesa, kuka i žali se što vlast ne poduzima ništa da suzbije pandemiju. /N. H./

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI