fbpx

Konakovićevi petokoronaši

Naime, na Facebooku pojedinih kandidata NiP-a objavljene su fotografije na kojima je uslikano više od 30 osoba, a jasno se vidi da niko od njih nema masku. Poznato je da je u Kantonu Sarajevo u zatvorenom prostoru dozvoljen boravak maksimalno 30 osoba.

Kao ostavljena djevojka koja svako malo pa zaviri na profil na Facebooku bivšeg dečka, tako i Elmedin Konaković, sarajevski kantonalni opozicionar, dane provodi prateći na društvenim mrežama šta rade njegove bivše stranačke kolege iz SDA.

Nakon predizbornog skupa koji je SDA organizirala u Tuzlanskom kantonu, Konaković, koji uživa dijeliti lekcije s visine o moralu, pravdi i vladavini zakona, požalio se kako na tim skupovima nisu poštovane mjere i preporuke u borbi protiv pandemije niti je iko sankcioniran. “Jedan je razlog. Stranka je njima zaista važnija i od naroda i od države”, pokušao je poentirati Konaković iako mu je dobro poznato da mjere koje su na snazi u Sarajevskom nisu i u Tuzlanskom kantonu.

Nije, međutim, u svakom kratkom iskazu Konaković kazao misli li pritom na simpatizere SDA ili na sebe i najuže rukovodstvo svoje strančice, koje, zahvaljujući nesposobnosti Tužiteljstva KS, još uvijek nije sankcionirano za kršenje mjera izrečenih u borbi protiv pandemije.

Podsjetimo, naime, na sijelo u kafani sarajevskog Hotela “Evropa”, koji su organizirali i na kojem su bili i uredno se uslikali za Facebook Elmedin Konaković, njegove kolege iz NiP-a Vedran Jakupović, Amel Mekić, Ramiz Turulja, Haris Bašić i još nekoliko još manje važnih osoba. Almir Pašić Faćo bio je opravdano odsutan.

MUP Kantona Sarajevo, kako je objavio Faktor, Općinskom sudu u Sarajevu podnio je zahtjev za pokretanjem prekršajnog postupka još početkom jula protiv šest osoba (iako ih je na fotografiji devet), a zbog, kako je navedeno, “prekršaja iz člana 8, stav 5, tačke d. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo”.

Prema ovom članu Zakona, novčanom kaznom od 500 do 1.500 maraka kaznit će se onaj “ko ne postupi po naredbi ili rješenju državnog organa kojim se ograničava ili zabranjuje pristup, kretanje ili zadržavanje lica na određenom mjestu ili ko se ne udalji iz grupe koju je policijski službenik pozvao da se raziđe”.

Kako Tužiteljstvo KS nije uradilo ništa da sankcionira prekršitelje mjera zabrane, Konakovićevi saradnici iz stranke su se ohrabrili pa nastavili po starom. Dok je stranački predsjednik moralizirao na Facebooku, kršili su ponovo mjere zabrane. Na stranačkom skupu na sarajevskoj Ilidži nisu poštovali distancu niti su nosili maske.

Naime, na Facebooku pojedinih kandidata NiP-a objavljene su fotografije na kojima je uslikano više od 30 osoba, a jasno se vidi da niko od njih nema masku. Poznato je da je u Kantonu Sarajevo u zatvorenom prostoru dozvoljen boravak maksimalno 30 osoba. /H. N./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI