fbpx

Ko stoji iza djevojčice s Aspergerovim sindromom

Nije samo popularnost to što je organizacija “We Don't Have Time” dobila od štrajka Grete Thunberg. U novembru 2018. godine ova je organizacija objavila poziv švedskoj javnosti i investitorima u toj zemlji i u inostranstvu u kojem je tražila novac. Bitna stvar jeste što je u toj finansijskoj kampanji korištena i Thunberg. Nakon dobro urađene neprimjetne reklamne kampanje, traženje novca očito je došlo u pravo vrijeme jer je Rentzhog skupio desetak miliona švedskih kruna i tako organizaciju “We Don't Have Time”, za koju se do tada nije mnogo znalo, pretvorio u organizaciju koja raspolaže milionima

 

Piše: Amina ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

Klimatske promjene nesumnjivo su tema o kojoj se itekako treba pričati, ali je sigurno i to da se do sada o njoj više pričalo nego što se konkretno radilo. Ipak, od prošle godine postoji ime koje privlači veliku pažnju kako na sebe, tako i na problem s klimatskim promjenama, a to je Greta Thunberg iz Švedske.

Thunberg ima šesnaest godina, u javnost je dospjela u augustu prošle godine, kada je, umjesto da ode u školu, započela ispred Parlamenta Švedske protest zbog klimatskih promjena. Za veoma kratko vrijeme, može se reći “brzinom oluje”, skoro cijeli svijet saznao je za nju. Koliko god klimatske promjene bile bitne, malo je čudno što se preko noći o ovoj temi govori zbog protesta jedne djevojčice, te se postavlja pitanje jesu li pojedine organizacije zapravo iskoristile Gretu Thunberg. A u pitanju je, u prvom redu, organizacija “We Don't Have Time” (“Nemamo vremena”), čiji je osnivač Ingemar Rentzhog.

Thunberg je svoj klimatski štrajk započela 16. augusta 2018. godine sjedeći ispred Parlamenta. Samo nekoliko dana poslije, 20. augusta, Rentzhog je na svojim profilima na društvenim mrežama podijelio priču o njenom štrajku, objasnivši da ju je slučajno vidio ispred zgrade Parlamenta, te je pozvao ljude da ju podrže. Istog dana postavio je na društvenim mrežama organizacije “We Don't Have Time” video o štrajku. Zanimljiva poveznica između Thunberg i Rentzhoga jeste i u tome što je Rentzhog samo tri mjeseca prije nego što će djevojčica započeti štrajk učestvovao na konferenciji o klimatskim promjenama na Štokholmskom univerzitetu, na istoj konferenciji na kojoj je učestvovala i Malena Ernman, majka Grete Thunberg. Inače, Malena Ernman operska je pjevačica koja je Švedsku predstavljala na “Euroviziji”.

Osim što se majka Malena Ernman i osnivač organizacije “We Don't Have Time” Ingemar Rentzhog odranije poznaju, barem po učešću na konferenciji, Ernman je samo četiri dana nakon početka štrajka objavila knjigu Scene iz srca, na čijoj je naslovnoj stranici fotografija njezine kćerke Grete Thunberg. Upravo je to ona fotografija koja je postala globalno popularna nakon “školskog štrajka”. Na datum kada je knjiga ugledala svjetlo dana švedske novine Aftonbladet objavile su reportažu o djevojčici.

Četiri dana nakon što je knjiga izdata, Rentzhog je odlučio pridružiti se Greti Thunberg u štrajku, te je 24. augusta na društvenim mrežama “We Don't Have Time” objavio fotografiju kako sjedi ispred Parlamenta Švedske. Još jedna od zanimljivih stvari jeste i to da stranica “We Don't Have Time” na Facebooku ima više od šest stotina hiljada pratilaca. Međutim, vrlo je malo objava i njihove objave imaju po samo deset ili dvadeset “lajkova”, što nas vodi prema pitanju jesu li pratioci kupljeni ili su možda lažni. Odnosno dovodi u pitanje “veličinu” same organizacije.

U septembru iste godine Rentzhog je organizirao i koncert za klimatske promjene, kada je Thunberg održala govor. Rentzhog je iskoristio ovu popularnost i bio aktivan učestvujući na raznim konferencijama u Švedskoj i gostujući u medijima. Međutim, sama popularnost nije sve što je “We Don't Have Time” dobila od štrajka Grete Thunberg. U novembru 2018. godine organizacija je objavila poziv švedskoj javnosti i investitorima u Švedskoj i u inostranstvu u kojem su tražili novac, odnosno izdavali su dionice. Bitna je stvar da je upravo u tom prospektu finansijske kampanje korištena i Thunberg. Nakon dobro urađene neprimjetne reklamne kampanje, traženje novca očito je došlo u pravo vrijeme jer je Rentzhog skupio desetak miliona švedskih kruna i tako organizaciju “We Don't Have Time”, za koju se do tada nije mnogo znalo, doveo u poziciju organizacije koja raspolaže milionima.

Početkom 2019. godine, tačnije u februaru, Thunberg je na društvenim mrežama objavila da je Rentzhoga upoznala na štrajku, da ju je fotografirao, te da ga prije toga nikada nije vidjela. Samo nekoliko dana poslije, njezin otac u izjavi za švedske novine Svenska dagbladet kazao je da oni kao porodica nisu znali da će Rentzhog skupljati novac. Nakon objava švedskih medija u kojima se Rentzhoga proziva da je iskoristio djevojčicu, “We Don't Have Time” izdala je 10. februara saopćenje za medije. Istakli su da je tačno da su je spominjali u prospektu za finansijsku kampanju, međutim, negirali su bilo kakvo iskorištavanje. Ipak, uputili su izvinjenje porodici zbog “loše komunikacije”.

Ova šesnaestogodišnjakinja ima Aspergerov sindrom, što je jedan od poremećaja iz autističkog spektra. Sindrom ima karakteristike poteškoće u društvenoj interakciji i ograničenim interesima i aktivnostima. Osobe s ovim sindromom, piše na Wikipediji, “doživljavaju poteškoće u osnovnim elementima društvene interakcije, u što može spadati neuspjeh u razvijanju prijateljstva ili u dijeljenju uživanja ili postignuća s drugima, zatim nedostatak društvene ili emocionalne uzajamnosti, te smanjene mogućnosti neverbalne komunikacije (naprimjer, u kontaktu očima, izrazima lica, položaju tijela ili gestikulaciji)”. Upravo je činjenica da Greta ima Aspergerov sindrom bila jednim od razloga kritike upućene organizaciji “We Don't Have Time”, koja je, po svemu sudeći, iskoristila djevojčicu za rast svoje popularnosti.

Bez obzira na sve vezano za organizaciju “We Don't Have Time”, istina je da je Thunberg preko noći postala poznata, te da je skrenula svjetsku pažnju na klimatske promjene. Upoznala je papu, govorila je na samitu Ujedinjenih nacija, imala prepisku sa svjetskim liderima, čak je bila nominirana i za Nobelovu nagradu za mir.

Međutim, kada je u pitanju ova mlada Šveđanka, postoji još jedna zanimljivost, a to je djevojka koja se često pojavljuje u njenoj pratnji. Riječ je o Luisi Marie Neubauer, također aktivistici za klimatske promjene. Na mnogim događajima i javnim nastupima Grete Thunberg pojavljuje se ova njemačka aktivistica fondacije “One”. Na službenoj stranici fondacije navodi se da se ona bori protiv ekstremnog siromaštva, gladi i bolesti koje se mogu spriječiti širom svijeta, te da svoje ciljeve ostvaruje kroz zagovaranje u politici, mobilizacijom široke javnosti, komunikacijom i kreativnom kampanjom. Za fondaciju se navodi da je nastala 2000. godine u razgovorima Billa Gatesa i Bonoa Voxa, a među njenim osnivačima jeste i George Soroš. Upravo je to razlog što se u medijima pojavilo i pitanje da li zapravo Soroš stoji iza male Grete Thunberg.

Da li neko, bila to organizacija “We Don't Have Time” ili Soroševa fondacija “One” ili čak neko treći, koristi dijete koje ima Aspergerov sindrom za neke lične profite? Ako je tako, nadati se da iza svega uistinu ne stoje roditelji, što i sami tvrde.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI