Ko je dozvolio Hrvatskoj da gradi most

Na sastanku održanom 19. aprila 2016. godine u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH nije bilo nikoga ko nije član HDZ-a BiH ili HDZ-a Hrvatske, tvrde naši sagovornici u Ministarstvu. S bosanskohercegovačke strane bili su Saša Dalipagić, Igor Pejić i još nekoliko zaposlenih u Ministarstvu, svi Hrvati (osim Saše Dalipagića, kojeg je za funkciju zamjenika ministra predložio HDZ, a koji se izjašnjava kao Ostali). Nijedan Srbin ili Bošnjak nije bio obaviješten o sastanku. Naš izvor tvrdi da je Hrvatskoj ova vrsta odobrenja trebala kako bi uvjerila Evropsku komisiju da joj dodijeli sredstva za izgradnju mosta

 • Sanader je dva puta otvarao radove
 • U kampanji za parlamentarne izbore 2003. godine HDZ i Ivo Sanader obećali su izgradnju Pelješkog mosta. HDZ je osvojio vlast, Sanader je postao premijer, a 2005. godine otvorio je pripremne radove za gradnju. Najavio je kako će radovi početi 2006. godine, a most biti pušten u promet 2008. godine. Bilo je to predizborno obećanje. Radovi su mogli početi tek 2007. godine, kada je okončan javni natječaj za izvođače. Tada je pobijedio konzorcij “Viadukta”, “Konstruktora” i “Hidroelektre niskogradnje”. Vlada Hrvatske u budžetu nije osigurala novac za most, no Sanader je ponovno otvorio radove na Komarni. Ovaj je put rekao kako će most biti dovršen do 2012. godine. Sanader je zatim još jednom 2009. godine, pred drugi krug lokalnih izbora, obišao gradilište i izrazio zadovoljstvo radovima.

   

  1. Vlada Jadranke Kosor i novi rokovi

  Nakon što je Sanader dao ostavku 2009. godine, a dužnost premijerke preuzela Jadranka Kosor, priča o mostu na neko je vrijeme pala u zaborav. Sve do kraja 2010. godine, kada je premijerka najavila da se od projekta Pelješkog mosta ne odustaje te da će biti dovršen do 2015. godine. U septembru 2011. godine, pred parlamentarne izbore, donosi se odluka da se most gradi. Kao novi rok određuje se 2017. godina.

   

  1. Milanovićeva Vlada raskinula je ugovor o gradnji…

  Nakon parlamentarnih izbora 2011. godine premijer Zoran Milanović raskinuo je ugovor o gradnji mosta.

   

  1. …a onda su se pred izbore predomislili

  Negdje pred kraj mandata, Vlada lijeve koalicije ipak je odlučila graditi most koji bi Hrvatsku spojio s njenim jugom. Godine 2015. predstavljena je Studija izvodljivosti prometnog povezivanja razdvojenog teritorija RH i most se pokazao najboljim rješenjem.

  1. Nova Vlada, novi rokovi

  Prošle godine, kada je na vlasti bila koalicijska Vlada HDZ-a i Mosta, a premijer Tihomir Orešković, objavljen je natječaj za odabir izvođača radova na Pelješkom mostu i za izgradnju pristupnih cesta. Najavljene su i četiri faze projekta koje bi trebale obuhvatati razdoblje od 2016. do 2022. godine.

  1. Vlada RH najavila početak radova u jesen ove godine.