fbpx

Kasumovićev odstrel neistomišljenika i novinara

Ostalo je još tačno godinu do sljedećih, općih izbora u BiH. Tvorac zeničkog, najgnusnijeg i najbezobzirnijeg političkog okruženja u historiji države Fuad Kasumović nada se uspjehu svog Nezavisnog bloka, u kojem ipak igra perifernu ulogu zamjenika, pored pobjegulja iz SDA redova Senada Šepića, Sadika Ahmetovića ili Salke Sokolovića, koji su se preambiciozno nazvali Pokretom za Evropu.

Da na sajmu ZEPS ne protekne sve u svečarskoj atmosferi pobrinuo se gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je na otvaranju uputio prijetnje novinaru BHT-a Harunu Bošnjaku. Naime, nakon svečanog otvaranja Kasumović je iskoristio trenutak i prišao Bošnjaku.

– To što radiš je kriminal. Pazi da ti šta ne bude. Pazi da ti šta ne bude od srca – kazao je Kasumović Bošnjaku, a što su za portal Faktor potvrdili svjedoci.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenice Kasumović je novinara BHT-a javno prozvao za govornicom kazavši kako je protivnik grada i kako tjera investitore i loše utiče na situaciju u gradu. Inače, Kasumović i Bošnjak su već na sudu zbog sličnih dešavanja u proteklom periodu, tačnije na sjednici Gradskog vijeća održanoj 30. marta.

Bošnjak je tog dana pokušao uzeti izjavu od Kasumovića na što je ovaj burno reagirao, da bi ga potom izvrijeđao, i okrivio za neusvajanje oporezivanja kladionica, te doveo u vezu s određenim lobistima za kladionice. Od tog dana odnos između Kasumovića i Bošnjaka izuzetno je zaoštren, pa je i sama gesta prilaska Kasumovića novinaru BHT-a bila iznenađujuća i protumačena kao prijetnja.

Nakon posljednjeg Kasumovićevog napada na novinare, oglasilo se i Udruženje BH novinari.

-Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje najoštriji protest Gradskom vijeću Zenice zbog verbalnih prijetnji i uvreda novinarima Adnanu Džonliću, uredniku portala Zenicablog, i Harunu Bošnjaku, dopisniku BHRT, koje im je uputio gradonačelnik Fuad Kasumović na prošlosedmičnom zasjedanju Vijeća.

UO BH novinara smatra nedopustivim i nedemokratskim korištenje zasjedanja Gradskog vijeća Zenice za verbalne i druge obračune sa novnarima, što se ponavlja već mjesecima, bez adekvatne reakcije članova Vijeća ili sprečavanja zloupotrebe govornice za obračun sa novinarima. Podsjećamo, ometanje novinara u njihovom radu, pozivanje na javni linč i direktno vrijeđanje predstavljaju najgrublji institucionalni pritisak na medije i kršenje prava na slobodan, siguran i dostojanstven rad. Direktnu odgovornost za takve postupke snosi ne samo gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je prijetio novinarima, već i svi članovi Vijeća sa v.d.predsjedavajućim Jasminom Hodžićem na čelu, koji ništa nisu poduzeli da se konačno zaustavi bahat i primitivan odnos prema pojedinim novinarima.

Pored Adnana Džonlića i Haruna Bošnjaka, na meti napada gradonačelnika Kasumovića ranije su bili dopisnica FTV Gordana Ristović Muslija, novinar portal Klix Elmedin Mehić i dopisnik portala Faktor Benaris Mahmić, te lokalni medij – RTV Zenica. Uprkos javnim osudama takvog ponašanja, te pozivima na poštivanje evropskih vrijednosti slobode medija i slobode izražavanja, verbalni napadi i prijetnje ne samo da nisu prestali, već su postali učestaliji i brutalniji!?

FUADOVA DESNA RUKA

Inače, ovaj posljednji u nizu Kasumovićev napad desio se svega nekoliko dana nakon skandala koji je potresao Zenicu. Tada su ovaj grad ali i Bosna i Hercegovina dobili svoju prvu “Facebook Leaks” aferu. U njezinom su središtu lokalni političari, a na društvenim mrežama objavljuju se sadržaji razgovora političara, njihovih savjetnika te “izvršilaca odstrela”. Stvarnost je to “uzavrelog grada”, u kojem se, godinu dana prije izbora, zahuktaju stranačke mašinerije i projekti diskreditacije političkih protivnika. Afera koja podsjeća na uzastopno objavljivanje povjerljivih sadržaja američke administracije, za razliku od američkog originala, još nema epilog. Nema uhapšenih, nema ni osumnjičenih, a policija pokušava relativizirati slučaj još uvijek “vagajući” između kantonalnih vlasti (SDA) i gradske uprave, koju pod “šapom” drži “nezavisni” Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Prepiske razgovora i čavrljanja i ranije smo viđali u ovdašnjim medijima, ali kao dio sudskih procesa ili istraga, pribavljenih na (i)legalan način od neke od policijskih agencija u BiH. Ovaj put, policijske agencije, konkretno MUP ZDK, odigravaju sporednu, inferiornu i po građane Zenice vrlo nepovoljnu ulogu. Ponašaju se onako kako se tokom ratnih godina u BiH ponašao UNPROFOR. Ne miješati se i čekati, kalkulirati, a onda djelovati na ograničenom prostoru i baviti se posljedicama, a ne uzrokom.

Utorak, 19. septembar – trebalo je to biti još jedno politički dosadno popodne. Na profilu na Facebooku izvjesnog Almira Čajlakovića iz Nemile počele su se pojavljivati objave, blago rečeno, čudnog sadržaja. Odranije je poznato da je Čajlaković veliki fan i saradnik gradonačelnika Fuada Kasumovića (Nezavisni blok), otpadnika iz SDA redova, ali su objave bile ironične, te su sadržavale i njegovu prepisku s Arminom Mujkićem, bivšim dopisnikom Nezavisnih novina i Dnevnog avaza, a sada Kasumovićevom “desnom rukom” i savjetnikom za sva pitanja.

S obzirom na to da je Čajlaković bio aktivista i fan niza političkih stranaka, mijenjajući često “dresove”, ispočetka nije bilo jasno da li se opet “prodao za siću” ili se radi o nečemu drugom. Međutim, to više niko nije ni gledao jer su objave postale učestale, iz sata u sat, a priča o “vrućim razgovorima iz Kasumovićevog kabineta” brzo se proširila gradom, kasnije i cijelom državom.

Ubrzo je, iz razgovora čiji su “screenshootovi” objavljivani u intervalima od pola sata do sat, postalo jasno ko stoji iza profila na Facebooku pod nazivom “Salyven Oneel”, odnosno stranice “stranački.bilten”, kako stoji u hiperlinku tog profila. Uz ovaj, savršeno je postalo jasno ko su i “Nijaz Ljevaković”, “Jakub Bošnjak”, “Tufekčić Omer”, “Veliki brat” i niz sličnih, lažnih profila s kojih su nemilice proteklih mjeseci slani mnogobrojnim Zeničanima zahtjevi za prijateljstvo, a onda počeli s plasiranjem nevjerovatne količine uvreda, omalovažavanja, psovki i očiglednih prekršaja i nedjela, nevidljivih samo za nadležne u zeničkoj policiji.

Fascinantni i za ozbiljne psihijatrijske analize svi silni “profili” osoba s adresama poput Aucklanda, Novog Zelanda i svega jednom slikom psa na mjestu fotografije profila. Tako Kasumovićev tim čine i razna “heklanja”, zatim “nokti – cijene na upit” i slični profili, sve kako bi bio stvoren lažno veliki broj pratilaca i pristalica.

Sve te lažne profile lahko je provjeriti. Facebook su otkrili prošle ili ove godine, nemaju ama baš nijednu ličnu ili porodičnu fotografiju, a ako ih, pak, imaju, savršeno je jasno da se radi o “posuđenim” fotografijama preuzetim s drugih stranica ili iz medija. Uz to, jedina aktivnost im je, iz mjeseca u mjesec, glorificiranje Fuada Kasumovića i omalovažavanje svih njegovih neistomišljenika. Virtualni Fuadovi fanovi nemaju ni rođendane, niko im ne čestita godišnjicu braka, nema ih na zajedničkim fotosima s prijateljima, a, i ako upitate nekog svog poznanika kojeg imaju u “zajedničkim prijateljima” ko su ti ljudi, odgovor je uglavnom: Ma pojma nemam, poslao čovjek zahtjev i ja mahinalno prihvatio. Ono što je posebno zanimljivo jeste da su im, obavezno, svima od prvog do posljednjeg, prijatelji ljudi iz Kasumovićevog štaba, njegovi najbliži saradnici koji su jedini “živi ljudi” koji “lajkaju”, “šeruju” ili odobravaju ovakav bezočni on-line odstrel Kasumovićevih neistomišljenika.

A “odstrel” se sastoji od objavljivanja fotošopiranih fotografija neistomišljenika uz koje idu najpogrdnije poruke, uvrede, politički nekorektna ismijavanja, dok pravi “posao” potom “odrađuju” drugi lažni profili u komentarima koji pozivaju na linč, spaljivanje, protjerivanje, “silovanje govnjivim motkama” i druge najvulgarnije i najopasnije pozive na linč koje vide svi. Osim nadležnih u MUP-u ZDK.

Na zahtjev jednog od često prozivanih, zeničkog sindikaliste, nevladinog aktiviste i blogera Muhameda Pivića, MUP se oglasio nenadležnim kazavši mu da se ne radi o prijetnjama, nego o “njegovom subjektivnom osjećaju”. Očigledno, potrebno je da neko uistinu strada da bi policija postupila po naređenju. Međutim, tek tu nastaje pravi zaplet.

PRIJETNJE SPALJIVANJEM I SILOVANJEM

Armin Mujkić, savjetnik gradonačelnika Kasumovića i neformalni šef PR i drugih službi u Gradskoj upravi Zenice, Almiru Čajlakoviću vrlo poganim i neprimjerenim vokabularom nalaže šta će objavljivati na profilu “Salivena”, “Stranačkog biltena” i još nekih stranica na Facebooku koje drže pod kontrolom. U tim razgovorima učestvuju i dogovaraju objave vrijeđanja političkih neistomišljenika ili se navode kao učesnici u “stvaranju ambijenta” nedavno smijenjena predsjedavajuća Gradskog vijeća Sanja Renić (Naša stranka), zatim Almir Babajić i Nermin Mehić, vijećnici GV Zenica (SDP), Adnan Zuban, formalno vijećnik Demokratske fronte, ali istinski Kasumovićev poslušnik. Tu je i Edhem Fejzić, zastupnik Radončićevog Saveza za bolju budućnost u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, koji odnedavno također otvoreno pokazuje simpatije prema Kasumoviću, a sve rjeđe spominje uopće da je još u SBB-u.

Pikanterije su i Čajlakovićevi razgovori sa samim Fuadom Kasumovićem vođeni putem Vibera. Tu postaje zanimljivo jer je sam Čajlaković u večernjim satima otvorio novi profil na Facebooku, napisavši da mu je prethodni profil “hakiran” te da nema ništa s objavama koje su se pojavile tokom dana. To je bilo dovoljno da, naivno reagirajući, ustvari potvrdi napisano. Ako je profil i “hakiran”, očigledno da su se “hakeri” dočepali internih razgovora koje on nije opovrgnuo ili demantirao. Jedina koja je svoju ulogu nemušto pokušala demantirati jeste Renićeva, ali je ova očigledna politička amaterka na svom profilu objavila samo djelić “razgovora” iz kojeg se vidi da joj je Čajlaković slao šta je, po dogovoru s njom, pisao na profilu “Saliven”.

U narednim danima navidjelo je izašlo more prljavog veša najužeg rukovodstva gradske administracije Zenice, ali su, jedan po jedan, s Facebooka nestajali akteri zeničkog “Facebook Leaksa”. Prvi je svoj profil obrisao Armin Mujkić, potom izvjesni Veky Terzić, a nakon što je započeta policijska istraga, zaustavljene su aktivnosti imaginarnog “Nijaza Ljevakovića” jer je osoba koja se krila iza ovog imena preko noći prestala objavljivati komentare. Ipak, pojavili su se novi “lažnjaci”.

Šta u svemu ovome (ne) radi MUP ZDK? Nakon sramotnog odgovora policijskog komesara Semira Šuta Muhamedu Piviću da se radi o “subjektivnom osjećaju” ugroženosti, ipak je, zbog sve većeg pritiska javnosti i medija, otvorena istraga. Ali, kakva? Policija koja se hvali da je prva upotrijebila dronove, da ima elitne ronilačke timove, unaprijed se ograđuje od “informatičke nepismenosti” i slabih resursa, te onda započinje istragu o tome ko je provalio u Čajlakovićev profil?!

Dakle, nakon toliko sedmica u kojima je trajalo pljuvanje, vrijeđanje, omalovažavanje, sedmica u kojima se otvoreno prijetilo mnoštvu osoba, od premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića (SDA), do svih onih koji ne prihvataju Kasumovićeve ublehe, sad je bitnije saznati ko je javnosti otkrio istinu skrivenu u Mujkićevim i Čajlakovićevim dijalozima. Bitnije nego šta to tamo piše. A pisalo je “da ih treba staviti na kamaru pa zapaliti”, “da se dođe kući osobi XY i da mu se siluju djeca i žena”, da ih “treba postrojiti i strijeljati”, da im treba “govnjivu motku zabiti u guzicu i silovati do smrti”. Sve ovo i mnogo toga još goreg nije bilo dovoljno ni Facebooku da takve komentare ocijeni “uvredljivim”, ni policiji da traži autore. Uz sve to, ali ne manje bitno, “lažni profili” nerijetko za profilnu fotografiju odabiru fotose neistomišljenika s pogrdnim porukama. Supruge, sestre ili braća političkih zvaničnika Zenice nazivani su kurvama, pederima, narkomanima, alkoholičarima. Objavljivane su njihove fotografije iz šetnje s malodobnom djecom, stavljali su im na leđa “metu” polusvijetu i psihičkim bolesnicima kojima je ono “što je u medijima apsolutna istina”. A policija se bavila dronovima i razlikovanjem indijske od ostale konoplje.

Zanimljiva je i prepiska Čajlakovića i zastupnika Fejzića u vezi s pritiskom na Poreznu upravu putem Kantonalne skupštine oko izdavanja licence preduzeću “Zenicatrans”, koje duguje više od četiri miliona maraka na ime poreza. Autor ovih redova imao je uvid u niz objavljenih (i neobjavljenih) razgovora koji bi vrlo lahko mogli donijeli istinske “potrese” ne samo u političkim štabovima nego i u porodičnim domaćinstvima gradonačelnika Kasumovića, njegovog savjetnika Mujkića i niza njihovih saradnika.

IZBORNI ŠTAB U VIK-u

U međuvremenu, iako su ga svojevremeno iz štaba “nezavisnog” Fuada Kasumovića etiketirali kao “osobu upitnog stanja psihe, koja nije uspjela završiti ni osnovnu školu”, Čajlaković im je očigledno postao “igrač za jednu utakmicu”, pa mu je prebačeno nešto “sitniša” iz budžeta kako bi se pomoglo nogometnom klubu u čiju je upravu ubačen. Potom je, kad je zenički “Facebook Leaks” dospio u javnost, zamoljen od saradnika iz štaba da ode u MUP ZDK i prijavi samog sebe, te da se pred inspektorima pravi “lud i naivan”, što mu, očigledno, vrlo dobro ide.

Kompletan izborni štab Fuad Kasumović smjestio je u svoj kabinet ili rukovodstvo Vodovoda, nakon što se brutalno “riješio” bivšeg direktora, a tu poziciju ponudio jednom od poslušnika. Tako je u ViK, uz dvije mlađahne članice Kasumovićevog štaba, stigla i Dženana Nezić-Sivac, bivša urednica i direktorica RTV Zenica. Napravljeno je to kao deal da Nezić-Sivac svoje mjesto prepusti Nandinu Škrbiću, sinu poznatog zeničkog biznismena Pantelije Paneta Škrbića. Škrbić stariji će onda Kasumovića “proizvesti” i nagraditi titulom “najgradonačelnika godine ili decenije” uskoro u jednom od svojih izbora “najmenadžera” i “najnačelnika”, koje se biraju uglavnom tako što najnačelnici uplate prije izbora određena novčana sredstava za “podršku projekta”.

Ostalo je još tačno godinu do sljedećih, općih izbora u BiH. Tvorac zeničkog, najgnusnijeg i najbezobzirnijeg političkog okruženja u historiji države Fuad Kasumović nada se uspjehu svog Nezavisnog bloka, u kojem ipak igra perifernu ulogu zamjenika, pored pobjegulja iz SDA redova Senada Šepića, Sadika Ahmetovića ili Salke Sokolovića, koji su se preambiciozno nazvali Pokretom za Evropu.

“Ma neka idu u Evropu, neka idu u Sarajevo, bilo gdje, samo da nas ‘Firer’ popusti, da ode s mjesta gradonačelnika prije nego se sve uruši”, jedan je od komentara na stranici na Facebooku grada, kojeg su “uredni” Kasumovićevi administratori žurno obrisali. Obrisan je i “hakirani” profil Almira Čajlakovića, ali je dio objava ostao “aktivan” na drugim stranicama koje su proteklih dana prenosile i objavljivale pikanterije zeničkog “Facebook Leaksa”.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI