fbpx

Islamski odgoj kroz zabavu i igru

“Mi smo prvi projekt u Bosni i Hercegovini koji se bavi proizvodnjom edukativno didaktičkih pomagala za djecu, da uče o našoj vjeri kroz igru”, kaže Merima Bejtagić Makić, ističući da proizvodi “Albabi” nisu čarobni štapić nego pomagala koja će pomoći roditeljima, učiteljima i drugim odgajateljima

 

Pet mladih i obrazovanih mama, suočenih s brojnim izazovima u odgoju djece, svojim mališanima, a i svim drugim zainteresiranim roditeljima, odlučile su ponuditi zanimljivu alternativu. Za sve one koji žele odgojiti svoje mališane na principima islamskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini one su pokrenule vlastiti edukativni projekt – “Albabi”. O kakvom je projektu riječ, govori i odabir imena “Albabi”, nastao od riječi “ulul albab”, koja se u Kur'anu spominje više puta i prevodi kao “oni koji razmišljaju” i “oni koji su razumom obdareni”.

O projektu “Albabi”, kao i drugim aktivnostima koje provode ove mlade i aktivne mame razgovarali smo s jednom od njih – Merimom Bejtagić-Makić.

“Sve mi želimo da odgajamo djecu u islamskom duhu, a broj porodica koje isto to žele iz dana u dan raste. S obzirom na okruženje i na pad islamskih vrijednosti u okruženju, crtane filmove koji nisu u skladu s našim vrijednostima, da su djeca preopterećena informacijama iz raznih medija koje nisu u skladu s islamskim vrijednostima, budući da moral opada, da popularizacija nepristojnosti i nepoštivanja raste, mi smo htjeli ponuditi alternativu svojoj djeci, naročito onima mališanima koji još nemaju sedam godina”, kaže Bejtagić-Makić i dodaje da mektebi nisu konceptualno spremni primiti djecu mlađu od sedam godina, kada je razvoj najintenzivniji.

Također, istakla je, roditelji nemaju mnogo izbora ni ponuđenih aktivnosti za djecu za Bajram i druge vjerske praznike. Dok velika euforija vlada, naprimjer, za novogodišnje praznike i veliki je izbor paketića, bajramski paketići na tržištu sadrže samo slatkiše, i to najčešće proizvedene van Bosne i Hercegovine, te nemaju nikakvog edukativnog sadržaja o vjeri. One su svemu tome našle kreativno rješenje. Merima Bejtagić-Makić kaže da su kroz projekt “Albabi” željele ponuditi razvoj i izdavanje edukativnih i didaktičkih materijala kao što su slikovnice, knjige, naljepnice, magneti itd.

“Sve to u cilju da izgradimo jaku i čvrstu ljubav djece u tom periodu prema Allahu, dž. š., prema Kur’anu i Poslaniku”, pojašnjava Bejtagić-Makić.

Drugi njihov cilj jeste da organiziraju različite događaje za djecu kao što su bajramske zabave, podjela bajramskih paketića i umrežavanje roditelja i jačanje džemata kroz porodične izlete.

“Organizirali smo razne bajramske zabave za djecu na kojima su bile podjele paketića, ali su ti događaji, pored edukativnog dijela, imali i zabavni dio. Imali smo neke naše porodične izlete kao tim, tako da smo se mi uvezivali i naša se djeca družila i tako smo im pravili okruženje za koje mi mislimo da je zdravo za njih”, ističe naša sagovornica.

Treća stvar na kojoj rade kao tim jesu edukacije. Organizirale su brojne radionice roditeljima o tome kako da koriste njihove proizvode, a i radionice iz roditeljstva općenito kako bi očevi i majke poboljšali znanja i vještine iz nekih odgojnih metoda.

RAMAZANSKA INTERAKTIVNA KNJIGA

Proizvodi “Albabi” namijenjeni su prvenstveno djeci, ali i odraslima, kako bi na što lakši i zanimljiviji način stekli znanja iz islama. Merima kaže da su trenutno najviše ponosni na ramazansku knjigu aktivnosti Moj najdraži gost, RAMAZAN, pa djeca kroz igru svaki dan mogu učiti o blagodatima ovog mjeseca.

“Ona nam je najnoviji proizvod na tržištu. To je interaktivni edukativni proizvod koji ima za cilj da kroz edukativan i kreativan rad djecu nauči o ramazanu i postu. Imamo oko 30 različitih zadataka preko kojih želimo da se djeca upoznaju s osnovnim ramazanskim aktivnostima, kao što su namaz, mukabele, post, umra, Kur'an, neke kratke sure, dove itd., i sve to istovremeno da kod djece razvija kognitivne, motoričke vještine i kreativnost”, pojašnjava Merima. Tu su i Ahmed, Tarik, Amina i Esma, junaci s kojima djeca uče i čiji primjer slijede. Knjiga je štampana u boji na 48 stranica i sadrži naljepnice za neke od aktivnosti.

Kroz knjigu Moj najdraži gost, RAMAZAN djeca imaju različite zadatke poput lijepljenja, bojenja, pravljenja kasice, rješavanja problema, crtanja, stavljanja zvjezdica na dane koje su postili.

“Veoma interaktivna knjiga. Svi su zadovoljni i oduševljeni sadržajem. Djeca je vole baš”, kaže Merima i dodaje da su na toj knjizi intenzivno radili 10 mjeseci.

U timu je bilo ukupno deset ljudi, od šerijatskog recenzenta, psihološkog recenzenta, lektora, ilustratora, dizajnerske firme i štamparije.

“Do sad smo imali neke jednostavne proizvode kao što su posteri za pamćenje i praćenje učenja sura, magneti, naljepnice, memorijske kartice s porukama o lijepom ponašanju. To je vrlo kvalitetan proizvod i sadrži 52 ilustrirane kartice o lijepom ponašanju, a sadrži priručnik za roditelje i odgajatelje s uputstvima za igru s djecom i kako ta igra može doprinijeti razvoju djece. Ona tako, kroz zabavu i igru, osim što poboljšavaju sposobnost pamćenja, kroz ilustracije uče koja su to lijepa ponašanja prema sebi, prema drugima, svojoj okolini, životinja i prema Allahu, dž. š. Sva ova lijepa ponašanja koja su na karticama utemeljena su na vjerodostojnim hadisima i ajetima, a to je sve u priručniku navedeno”, pojašnjava Merima Bejtagić-Makić.

PET STUBOVA RODITELJSTVA

Merima je majka dvoje male djece. Magistar je menadžmenta. Kad je postala majka, počela je izučavati rani razvoj djeteta i roditeljstvo i odlučila nastaviti educirati se u tom polju. Danas je licencirani trener za program “Pet stubova roditeljstva”. Osim toga, edukant je četverogodišnjeg programa “Porodične i sistemske terapije”.

“Pet stubova roditeljstva”, edukacija koju Merima vodi u Centru “Nahla” i CLPU, jeste program koji se temelji na općim principima roditeljstva, ali unutar šireg okvira islama koji se obraća muslimanima općenito, bez obzira na njihovu kulturnu pripadnost. Ovo je praktični osmosedmični program za roditelje djece dobi od 4 do 11 godina. Njegov je cilj da roditeljima muslimanima pruži uputu u odgajanju njihove djece na temelju psiholoških i islamskih principa. Također, da roditeljima pruži konkretne alate koji će poboljšati njihove roditeljske vještine i pomoći im da budu dosljedni u svojim vrijednostima.

“Fokus je na pozitivnom odnosu jer se tako može utjecati na dijete i odgajati ga. Od roditelja se traži da pokažu jako puno milosti, a znamo da je Poslanik, a. s., bio milostiv prema najmlađima. Milost i samilost jako su bitni, ljubaznost i strpljenje, saosjećanje i ljubav. To su temelji od kojih mi krećemo. Nema nasilja. To je sunet Poslanika. To je nešto što dokazuje nauka. Jedno vrijeme vladalo je mišljenje da trebamo kažnjavati djecu, ucjenjivati ih, pokazalo se da su velike negativne posljedice tog načina odgoja, naročito u kasnijem dobu”, navodi Merima Bejtagić-Makić.

Program “Pet stubova roditeljstva” razvile su tri stručnjakinje koje su bile uključene u rad s porodicama i provođenje programa za edukaciju roditelja, a ovaj seminar priznala je Nacionalna akademija edukatora u oblasti roditeljstva u Velikoj Britaniji (National Academy of Parenting Practitioners). Autorica je programa Kathleen Roche-Nagi, direktorica organizacije “Approachable Parenting” iz Velike Britanije.

Zanimljivo je da se Merima i ostale četiri mame, osnivačice projekta “Albabi”, skoro i ne viđaju. Komuniciraju putem interneta. U timu su trenutno Ehlimana Hadžimejlić, koja živi u Njemačkoj. Profesor je elektrotehnike, ali voli izučavati i rani razvoj, voli edukaciju djece i mnogo doprinosi u razvoju njihovih proizvoda. Enisa Aganović trenerica je iz kreativnog učenja u Centru za profesionalno i lično usavršavanje. Ona nudi roditeljima edukacije i podučava ih kako da koriste njihove proizvode, kako da razvijaju asocijacije i kako roditelj može to primijeniti u kući sa svojom djecom. Edita Bektić-Džebo radi najviše na marektingu i na odnosima s kupcima. Nudžejam Hrustanović sarađuje s dizajnerima i ilustratorima kako bi im ilustracije bile jednoobrazne, kvalitetne i približene djeci.

Sarađuju i s drugim firmama, štamparijama i firmama za dizajn.

“Sve radimo od kuće. Nemamo nikakav prostor. Naša zajednička tačka jeste što smo roditelji male djece i što smo svjesni utjecaja okoline na rani period u odgoju djece. Trudimo se da odgajamo djecu prema islamskim vrijednostima. Zato smo pokrenuli ‘Albabi’. Nismo imale šta da kupimo djeci od islamskih grafičkih materijala. Nije bilo ništa na tržištu na bosanskom da se ponudi djeci. Ni magnet. Mi smo prvi projekt u Bosni i Hercegovini koji se bavi proizvodnjom edukativno-didaktičkih pomagala djeci da uče o našoj vjeri kroz igru na zabavan, jednostavan i kreativan način i da tako djeci približimo i omilimo islam”, kaže Merima, istakavši da proizvodi “Albabi” nisu čarobni štapić nego pomagala za roditelje, imame i druge odgajatelje.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI