fbpx

I ove godine časopis “Stav” dodjeljuje najveću književnu nagradu u BiH

Nagrada će biti dodijeljena bosanskohercegovačkom književniku, a ime laureata bit će poznato nekoliko dana uoči 25. novembra. Riječ je o najvećoj književnoj nagradi u BiH s novčanim iznosom od 10.000 KM, koja se dodjeljuje nagrađenom autoru. Ovom prilikom autoru će biti uručena i skulptura koju je izradio akademski kipar Adis Lukač

Ove godine, drugi put po redu, časopis Stav organizira svečanu dodjelu književne nagrade “25. novembar”, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Partner projekta dodjele nagrade, kao i prošle godine, jeste BBI banka. Prošle je godine laureat bio bosanskohercegovački književnik Dževad Karahasan, a ove godine stručni žiri (u sastavu prof. dr. Dijana Hadžizukić, prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Almir Bašović, prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović i prof. dr. Sead Šemsović) nagradu će ponovo dodijeliti bosanskohercegovačkom književniku, a ime laureata bit će poznato nekoliko dana uoči 25. novembra. Riječ je o najvećoj književnoj nagradi u BiH s novčanim iznosom od 10.000 KM, koja se dodjeljuje nagrađenom autoru. Ovom prilikom autoru će biti uručena i skulptura koju je izradio akademski kipar Adis Lukač.

Osim svečane dodjele nagrade, koja će se održati 24. novembra u sarajevskom Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, časopis Stav povodom dodjele nagrade “25. novembar” i povodom Dana državnosti BiH organizira i pisanje dječijih literarnih radova na temu Moja država Bosna i Hercegovina i Moj bosanski jezik u školama u Konjević-Polju i Vrbanjcima. Najbolji radovi bit će objavljeni u specijalnom izdanju Stava povodom 25. novembra, a djeca prigodno nagrađena. Cilj je da se simbolično pomogne djeci koja u RS-u u tamošnjim školama ne mogu učiti na svom maternjem bosanskom jeziku.

Prof. dr. Dijana Hadžizukić prošle je godine književnu nagradu “25. novembar” opisala rekavši da je “izuzetno bitno uspostavljanje jedne bosanskohercegovačke nagrade kojom će biti valorizirani opusi naših najznačajnijih književnika”. Prof. dr. Sanjin Kodrić ističe važnost dodjeljivanja književnih nagrada kao neizostavnog dijela književnog života, naglasivši kako su “one jedan od oblika vrednovanja književnog stvaranja jednog vremena, ali, također, imaju i važnu ulogu u oblikovanju tekuće književne prakse”. Član žirija doc. dr. Sead Šemsović smatra da “uvođenje ozbiljne književne nagrade unutar jedne književne zajednice omogućava stalna samjeravanja tekuće književne produkcije”.

Glavni i odgovorni urednik sedmičnog časopisa Stav Filip Mursel Begović kaže da pred stručnim žirijem nije nimalo lahka odluka, te da je mnoštvo značajnih bosanskohercegovačkih pisaca koji su zaslužili ovakvu vrstu nagrade. Begović naglašava da je to ujedno i pohvalno za jednu književnost koja je toliko puta do sada bila prisvajana i nijekana, upravo toliko puta, kaže Begović, koliko je i zemlja u kojoj je nastajala bila predmetom tuđih osvajačkih aspiracija. “Međutim, bosanskohercegovački pisac uporno je i tvrdoglavo odgovarao pisanjem, a Bosna mu je često bivala opsesijom; nekome neizlječivom bolesti, nekome mržnjom, a nekome stalnom čeznutljivom potragom i ljubavlju. Kako god bilo, pokretače ove nagrade vodi misao da se nikoga, bez obzira na njegove ljubavi ili malicioznosti prema Bosni, nećemo unaprijed odricati. Nagrada će zrelošću pristupa objedinjavati i spajati, a ne infantilno i smišljeno razdvajati”, poručuje Begović.

PROČITAJTE I...

Zasnovana na magmi nacionalnog bića, na buntovnoj i polivalentnoj leksičkoj podlozi, na vreloj maštovitosti i gotovo sentimentalnoj zagrcnutosti narodnog rapsoda, poezija Ćamila Sijarića traga za suštinskim mirom, u jednoj univerzalno oblikovanoj formi, osvjetljava čovjekovu sudbinu kroz najintimniju vizuru, svoj san o mogućem spokojstvu projektuje na historijsko platno vječito živih ožiljaka stradalništva i bola kao univerzalnih i odveć ponovljivih kategorija.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI