fbpx

Hercegovački “Hoffenheim” iz Buturović-Polja

Najveći uspjeh FK Klis postigao je osvajanjem prvog mjesta u Drugoj ligi Federacije BiH, te igrajući četvrtfinale Kupa BiH 2019. godine, kad je, zbog manje datih golova u dvije neriješene utakmice, ispao od FK Sloga iz Gornjeg Crnoljeva (RS)

Piše: Bajro PERVA

Fudbalski klub Klis iz Buturović-Polja, naselja na desnoj obali Jablaničkog jezera, dvadesetak kilometara udaljenog od Konjica, centra Neretvice, sjeverozapadnog dijela konjičke općine koji u narodu zovu još i Klis, ove će godine obilježiti dvadeset i pet godina postojanja. Danas je ovaj klub sportski brend Neretvice i konjičke općine u cjelini. Mnogi znaju reći da je FK Klis hercegovački Hoffenheim jer dolazi iz malog mjesta, a postiže velike rezultate. Najveći uspjeh postigao je osvajanjem prvog mjesta u Drugoj ligi Federacije BiH. Tu je i četvrtfinale Kupa BiH kad je ispao zbog manje datih golova od svog protivnika. Dakle, te godine nije izgubio niti jednu utakmicu. I ove godine u klubu očekuju osvajanje prvog mjesta u Drugoj ligi Jug Federacije BiH i što dalje stići u Kupu BiH.

Neposredno nakon završetka ratnih dešavanja, 9. decembra 1995. godine grupa klišanskih zaljubljenika u fudbal, najvažniju sporednu stvar na svijetu, sastala se u prostorijama vojničkog kluba u Buturović-Polju s namjerom da pokrenu osnivanje fudbalskog kluba koji bi nosio ime Klis, u narodu popularne zamjenice za ime Neretvica. Od 23 pozvana entuzijasta, odazvalo se njih petnaest. Glavni inicijator ovog sastanka bio je rahmetli Ilijas Mustafić, koji će, jednoglasno, biti izabran za prvog predsjednika kluba. Na poziciju potpredsjednika imenovan je Seid Uzunović, dok su u sastav Izvršnog odbora, uz spomenutog Ilijasa Mustafića, ušli i Zejnil Gostevčić, Enver Padalović, Ahmo Miljević, Asim Lipovac (ujedno bio i sekretar), Alija Ćosić, te Azem Boloban i Emir Begluk (kasnije igrači prve ekipe).  I u bivšoj Jugoslaviji ovaj kraj dao je nekoliko afirmiranih fudbalera. Kažimo uzgred da su iz Neretvice, Klisa, porijeklom bili braća Meho i Senadin Slato (Meho igrao u FK Igman, a Senadin i u FK Velež), Refik Kozić (igrao u FK Partizan iz Beograda), Atif Lipovac (NK Zagreb), braća Duro (FK Igman), Mehmed Teletović (FK Igman i FK Velež)…

Budući da je nakon te historijske odluke da osnuju klub bilo puno posla, određeno je pet prioritetnih zadataka: osigurati finansijska sredstva za registraciju kluba; izvršiti poslove koji se odnose na registraciju kluba i fudbalera; raspisati konkurs za idejno rješenje amblema kluba; okupiti igrački kadar i izvršiti užu selekciju i osigurati prostorije za potrebe kluba.

Ovi entuzijasti nisu se plašili obaveza i srčano su prionuli na posao. Za nekoliko mjeseci, tačnije 26. marta 1996. godine, u okviru drugog kola Kupa Okruga Mostar, sastale su se ekipe FK Igman iz Konjica i FK Klis. Tada je Igman slavio s ubjedljivih 5:1. Jedini pogodak za FK Klis postigao je Omer Kozić u 73. minuti susreta. Tada je FK Klis igrao u sljedećem sastavu: Hamdija Kozić, Elvedin Kozić, Nedim Uzunović, Emir Begluk, Derviš Radmanić, Muharem Mustafić, Jusuf Padalović, Dženan Ćosić, Valid Mustafić, Omer Kozić, Asim Grlica, Kemal Demirović, Muharem Kozić, Nihad Jugović, Adem Muslimić i Bajazit Graho. Zanimljivo je da je za tadašnju ekipu nastupalo čak devet fudbalera iz tamošnjeg sela Jasenik. Naravno, bilo ih je i iz drugih klišanskih sela. Kapitensku traku nosio je Jusuf Padalović, a funkciju šefa stručnog štaba obnašao je Azem Boloban. Službeni predstavnik kluba bio je predsjednik Ilijas Mustafić, a sekretar Asim Lipovac. Za doktora je bio prijavljen Enes Begeta Rus.

Fudbalski klub Klis danas ima moderan stadion s oko 500 stolica za gledaoce koji nosi ime šehida rahmetli Seida Padalovića, koji je nosilac Zlatnog ljiljana. Uz stadion imaju i klupsku kuću u kojoj se nalaze klupske prostorije, među kojima su i šop za fanove FK Klisa, koji nudi više od 20 brendiranih artikala kao što su dresovi, majice, privjesci, hemijske olovke, upaljači, te pres-salon Ilijas Mustafić, koji je mjesto za održavanje većine sastanaka udruženja i neformalnih grupa građana s prostora Neretvice. Ove godine održana je redovna skupština kluba na kojoj su nove četverogodišnje mandate dobili predsjednik Ahmo Miljević Lola i direktor Ekrem Terzić.

O FK Klis danas njegov predsjednik Ahmo Miljević Lola kaže: “FK Klis osnovan je 1995. Ove godine obilježavamo 25 godina postojanja. Ove godine odigran je 4. memorijalni turnir Seid Padalović, na kojem su učestvovale ekipe: FK Velež, FK Igman iz Konjica, FK Turbina iz Jablanice i FK Klis. Pobjednik je bila ekipa FK Igman. S malo više sredstava s ovim sastavom bismo mogli igrati u Prvoj lige Federacije BiH. Bilo je slučajeva da dođu klubovi iz većih sredina pa nas mole da im ne dajemo puno golova. Mi smo dobri domaćini i svi vole doći ovdje, od timova do službenih lica. Napravili smo dobru atmosferu među igračima i navijačima. Igrači igraju iz velike ljubavi prema fudbalu i klubu. Uz pomoć naših Klišana i drugih dobrih ljudi izgradili smo tribinu koja može primiti oko hiljadu gledalaca. Najveći sponzori su Općina Konjic i PD Igman na čelu s Džahidom Muratbegovićem. Imamo pedesetak članova u mlađim kategorijama kojima ne naplaćujemo članarinu.”

Zejnil Gostevčić, ugostitelj, jedan od osnivača i sponzora, nadovezuje se na priču predsjednika Miljevića: “Bez ovog kluba bio bih veoma siromašan. Ne znam kako bih se osjećao. Jedva čekam da odem na utakmicu. Pomažem kolikom mogu. Jedan sam od osnivača kluba zajedno s Lolom i drugim ljudima iz Klisa. Na tribinama ne damo vrijeđanje ni psovanje.”

Asim Grlica, predsjednik Lovačkog društva Neretvica, iz prve generacije fudbalera koji su nosili dres FK Klis, kaže: “Ponosan sam što sam prije dvadesetak godina bio dio ekipe koja je svojim igrama promovirala našu Neretvicu. S dubokim uzdahom prisjetim se svih tih utakmica. Kad god nađem vremena, odem na stadion da pogledam sadašnju ekipu mog omiljenog kluba.”

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI