fbpx

FOTO-PRIČA: Neželjena djeca ISIL-a

Gotovo niko od djece u bolnici nije star više od tri godine. Dok su neka djeca siročad, druge u bolnici posjećuju njihove majke.  Neke zemlje su odlučile repatrirati siročad ili im dopustiti povratak, dok drugi nisu preuzeli odgovornost za njih.

U kurdskoj bolnici na sjeveroistoku Sirije 75 djece ubijenih ili zatočenih pripadnika ISIL-a bore se da prežive nakon što su evakuirani iz grada Baghouza; više od 100 maloljetnika već je tamo umrlo zbog neuhranjenosti i problema s disanjem.

Mnoga od te djece evakuirana su iz kampova za raseljene članove ISIS-a. Njihove majke, koje dolaze iz svih krajeva svijeta, još uvijek su zatočene u tim logorima, iako su neka djeca siročad.

Maya je pseudonim koji je medicinska sestra odabrala jer se boji odmazde. Maya je zadužena za grupu od dvanaeestero djece i još tri zdravstvena radnika.

“Mnogi džihadisti pobjegli su iz logora i bojimo se da će doći ovamo da se osvete za djecu koja su umrla”, kaže ona. Stigmatizirani kao potomci boraca ISIL-a, samo postojanje te djece predstavlja problem za zemlje porijekla njihovih roditelja.

“Bez obzira na zločin koji su počinili njihovi roditelji, više od 3.500 djece koja lutaju u različitim logorima u sjeveroistočnoj Siriji očito su nevine žrtve sukoba i treba ih vratiti u svoje zemlje porijekla kako bi se zajamčila njihova sigurnost i dobrobit”, kaže Paul Donohoe, glasnogovornik Međunarodnog odbora za spašavanje.

Gotovo niko od djece u bolnici nije star više od tri godine. Dok su neka djeca siročad, druge u bolnici posjećuju njihove majke.  Neke zemlje su odlučile repatrirati siročad ili im dopustiti povratak, dok drugi nisu preuzeli odgovornost za njih.

Snimke neželjene djece napravila je reporterka lista El Pais, Natalia Sancha.

 

Prethodni članak

Partijska traktorijada

Sljedeći članak

Igračka velikih

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI