fbpx

E, kakvu su nekad ljevicu Bošnjaci imali (1): Hem ljevičari, hem nacionalno osviješteni

Časopis Putokaz izlazio je samo tri godine, od 1937. do 1939. U ovom relativno kratkom periodu publicirana je brojna književna građa te su objavljene oštre polemike i analize stanja Bošnjaka u vremenu između dva svjetska rata. Časopis je bio lijeve orijentacije, a njegov urednik Hasan Kikić. Osim Kikića, u Putokazu su pisali Zija Dizdarević, Skender Kulenović, Hamid Dizdar, Salih Alić, Safet Krupić, Rasim Filipović i drugi

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • vlahomlat 21.01.2020.

    Hasan Kikic = komunista od 1930. Skender Kulenovic = komunista od 1933 . Zija Dizdarevic = komunista. Esref Badnjevic = komunista. Sve komunista do komuniste! To nije to nikakva socijal-demokratska ljevica nego leglo komunistickih ubica i bandita. Bosnjaci su imali na pretek takve ‘ljevice’ kao sto i danas imamo na pretek ‘ljevicara’ i izdajnika svih vrsta, ali Bosnjaci nikada nisu imali ama bas nikakvu stranku desne orijentacije! Mozda je upravo to nasa tragedija da nemamo i nikada nismo imali patriotske desnice. Do kada vise kukanja za komunizmom i beljsevizmom? Treba raditi i graditi i ostaviti se vise boljsevickog titoizma.

    Odgovori