fbpx

Djeca, ipak, znaju šta su četnici

Ogorčenje roditelja bošnjačkih učenika dodatno je pojačano kada je objavljena prepiska lokalnog pravoslavnog sveštenika s učenicima Prve osnovne škole Srebrenica koji na fotografiji za sebe tvrde da su “braća četnici”. Sveštenik Aleksandar Mlađenović učenicima koji su u školi pozirali s četničkim obilježjima poručio je da će ih uvijek podržati “protiv neprijatelja”

 

Piše: Adem MEHMEDOVIĆ

U ponedjeljak, 27. januara 2020. godine, objavljena je fotografija učenika Prve osnovne škole Srebrenica na kojoj se veličaju četnici. Na fotografiji je devet učenika ove škole koji su u narodnoj srpskoj nošnji, s podignuta tri prsta i natpisom “Braća četnici”. Fotografija, objavljena najprije na društvenim mrežama, snimljena je u prostorijama Prve osnovne škole Srebrenica.

Čim se fotografija pojavila u javnosti, u Srebrenici se dodatno pojačana uznemirenost roditelja bošnjačke nacionalnosti. Uslijedile su reakcije roditelja bošnjačkih učenika koje su dodatno pojačane kada je objavljena prepiska lokalnog pravoslavnog sveštenika s učenicima Prve osnovne škole Srebrenica koji na fotografiji za sebe tvrde da su “braća četnici”. Sveštenik Aleksandar Mlađenović učenicima koji su u školi pozirali s četničkim obilježjima poručio je da će ih uvijek podržati “protiv neprijatelja”.

U utorak, 28. januara, održan je sastanak roditelja djece bošnjačke nacionalnosti. Sastanku je prisustvovalo više od 150 roditelja koji su zajednički donijeli odluku da će održati mirni protest upozorenja ispred Prve osnovne škole Srebrenica.

Protest roditelja i djece bošnjačke nacionalnosti održan je u srijedu, 29. januara. Povod za protest bila je objavljena fotografija, no roditelji su poručili da je sporna fotografija samo “kap koja je prelila čašu” te da su problemi mnogo veći i dublji. U znak protesta zbog mnogobrojnih problema, učenici bošnjačke nacionalnosti nisu išli na prvi školski sat. Nakon toga su nastavili redovno nastavu, a predstavnici roditelja uputili su upravi Prve osnovne škole Srebrenica, kao i nadležnim institucijama zahtjeve.

“Nezadovoljstvo nije samo zbog fotografija nego protiv sistema koji diskriminište dio djece koja pohađaju ovu školu. Tražimo utvrđivanje odgovornosti rukovodstva škole kako je uopće moglo doći do incidenta koji se desio. Zatim tražimo formiranje legalnog Savjeta roditelja. Čak ni neki roditeljski sastanci nisu održavani. Predlažemo rukovodstvu škole da sjednemo za jedan stol, smirimo strasti, razgovaramo i otvorimo dijalog o tome da se u budućnosti slične stvari ne dešavaju, jer to nije garant budućnosti djece ovdje. Mi smo i ranije pisali. Mi smo sve ovo radili i prošle godine, ali nikakav odgovor nismo dobili. Ovo je naš način da iskažemo svoje nezadovoljstvo, na što imamo pravo”, kaže Mirnes Zahirović, predstavnik roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti i dodaje da su roditelji uputili osam zahtjeva upravi Prve osnovne škole Srebrenica i pozvali nadležne institucije da reagiraju.

Roditelji od uprave Prve osnovne škole traže provođenje efikasnih mjera sankcioniranja i utvrđivanja odgovornosti za svaki oblik ponašanja, distribucije informacija i sadržaja direktno ili putem društvenih mreža koje ohrabruju mržnju ili podstiču isključivanje i ugrožavanje pojedinaca ili cijelih grupa na osnovu etničke ili vjerske pripadnosti.

Pored toga, u svojim zahtjevima roditelji traže da se “izvrši temeljita istraga, utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanje učenika i eventualnih nalogodavaca iz posljednjeg incidenta i poruka mržnje putem društvenih mreža, a koje su nastale u prostorijama Prve osnovne škole”. Traži se i “odgovornost i smjena direktora Prve osnovne škole Dragog Jovanovića, kao i utvrđivanje odgovornosti pedagoga Slađane Vajkanović i psihologa Mirjane Petrović”.

Problem za roditelje učenika bošnjačke nacionalnosti jeste i 27. januar, koji se obilježava kao školska slava Sv. Save i Dan škole. Naime, u svim školama u entitetu RS-u obilježava se 27. januar kao slava škole. Kako navode iz nadležnog ministarstva, 27. januar je nenastavni dan i po tome nisu sva djeca obavezna učestvovati u prigodnom programu i obilježavanju slave. Međutim, roditelji bošnjačke djece smatraju, s obzirom na to da je Prva osnovna škola u Srebrenici multietnička škola, da škola treba biti otvorena za svu djecu, te da nastavni plan i program, kao i obilježavanja prigodnih datuma trebaju biti prilagođena svima u školi. Činjenica je da bošnjačka djeca u Srebrenici nisu obavezna da prisustvuju obilježavanju školske slave, ali su obavezna da prisustvuju časovima kada se obrađuju lekcije o Sv. Savi, 9. januaru, slušaju himnu RS-a, himnu, pjesmice i priče o Sv. Savi. (Dio teksta himne Sv. Savi: Uskliknimo s ljubavlju / Svetitelju Savi / Srpske crkve i škole / Svetiteljskoj glavi. / Tamo venci, tamo slava / gde naš srpski pastir Sava. / Pojte mu Srbi, / Pesmu i utrojte!)

Za roditelje Bošnjake neprihvatljivo je da većina djece, ako je Dan škole, budu kod kuće. Kako kažu, “diskriminacija bi bila i da je manjina kod kuće, a kamoli većina djece koja pohađaju Prvu osnovnu školu”. Zbog svega toga, roditelji traže da se “sporazumno odredi dan škole koji neće biti vezan za slavu, nego neutralan dan prihvatljiv za sve učenike ove škole”.

Roditelji u svojim zahtjevima ističu da Savjet roditelja Prve osnovne škole ne funkcionira. Savjet roditelja čine roditelji bošnjačke i srpske djece koja pohađaju Prvu osnovnu školu i sastanci Savjeta prilika su da roditelji s upravom škole razgovaraju o prilikama u školi, ali i eventualnim problemima s kojima se djeca ili nastavno osoblje susreću u radu. Prije godinu je izabran Savjet roditelja, a za predsjednika imenovan Mirnes Zahirović. (Stav je o tome pisao u broju 207, u tekstu naslova Diskriminacija u Srebrenici: Naša su djeca danima slušala himnu Sv. Save.)

Međutim, Savjetu roditelja nije omogućen rad godinu, te roditelji traže “obezbjeđivanje uslova za održavanje sjednice Savjeta roditelja kojom će predsjedavati novoizabrani predsjednik Mirnes Zahirović”.

Školski odbor, koji broji sedam članova, trebao bi odražavati nacionalnu strukturu roditelja i djece. U školskom odboru trenutno je pet Srba i dva Bošnjaka.

Problem za roditelje bošnjačke djece jeste i nastavni plan i program. Roditelji od nadležnog ministarstva i Prosvjetno-pedagoškog zavoda RS-a zahtijevaju “da nakon pravosnažnosti presude po tužbi roditelja iz Vrbanjaca, a shodno presudi, izmijeni i uredi nastavni plan i program na prostoru kompletnog entiteta RS, obezbijedi uslove za odvijanje nacionalne grupe predmeta u punom smislu te riječi, te isto tako da nastavu iz nacionalne grupe predmeta izvodi i predaje kompetentan nastavni kadar”.

Jedan od problema jeste i sam ambijent Prve osnovne škole u Srebrenici, nepoštovanje državnih simbola. Roditelji Bošnjaci traže da se “prilagodi ambijent ove obrazovne ustanove koji će pokazivati toplinu i dobrodošlicu svoj djeci s obzirom na to da se u školi trenutno nalaze obilježja samo srpskog naroda”.

O svim problemima u školi, a koje su istakli na protestu upozorenja, roditelji bošnjačke djece spremni su da razgovaraju s Upravom škole, nadležnim ministarstvom i pedagoškim zavodom, kao i predstavnicima OSCE-a i Ombudsmena za ljudska prava.

Nakon što je objavljena fotografija učenika Prve osnovne škole, reagirali su i politički predstavnici Bošnjaka u Srebrenici, tražeći odgovornost i izvinjenje zbog sporne fotografije, mediji su “brujali” o “braći četnicima”. Međutim, nakon što je održan protest upozorenja roditelja i djece bošnjačke nacionalnosti, uslijedila je reakcija “srpske strane”. Isti dan (29. januara) načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić održao je sastanak s roditeljima učenika srpske nacionalnosti, predstavnicima srpskih političkih stranaka. Sastanku je prisustvovao i lokalni sveštenik, kao i komandir policijske stanice u Srebrenici.

Nakon toga, uslijedio je pokušaj pravdanja svega što se desilo, a bošnjački roditelji i politički predstavnici optuženi su da su upali u školu prilikom protesta.

“Ako me pitate o tome šta se desilo u školi, u školi se nije desilo ništa. Slike koje su nastale u školi objavljene su van škole i na društvenim mrežama. Ono što se desilo desilo se 29. januara, da je bojkotovana nastava, i to na način kako nije zakonski predviđeno. Veća grupa ljudi je ušla u školu bez legitimisanja, bez reda, i to se može nazvati incidentom”, rekao je načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić u izjavi za medije prilikom posjete Srebrenici šefice misije OSC-a Kathleen Kavalec (30. januar), uz konstataciju da su “četnici bili antifašisti”.

“Ako neko ima percepciju da su četnici koljači, s tim ne treba ovu djecu poistovjetiti. Na takav način ne treba predstavljati ono što su djeca uradila”, poručio je načelnik Grujičić.

Odbornici u Skupštini opštine Srebrenica održali su 31. januara tematsku sjednicu SO Srebrenica, na kojoj su jednoglasno donijeli tri zaključka koji imaju za cilj “rješavanje nastale situacije i smirivanje tenzija u tom gradu, nakon nedavnog incidenta u toj obrazovnoj ustanovi”. Formirana je Komisija koja ima zadatak da “sačini izvještaj, predloži rješenja te dostavi izvještaj SO Srebrenica koji će biti razmatran na prvoj narednoj sjednici. Izvještaj će, kako se navodi u zaključcima, obuhvatiti probleme na koje su ukazali roditelji djece u svojim zahtjevima”.

Komisiju čine općinski načelnik Mladen Grujičić i njegov zamjenik Hamdija Fejzić, predsjednik i potpredsjednik Skupštine Nedib Smajić i Dragić Glišić, odbornici Momčilo Cvjetinović i Suljo Čakanović, direktor Prve osnovne škole Dragi Jovanović, član školskog odbora Nermin Alivuković, te predstavnici roditelja bošnjačke i srpske nacionalnosti.

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti kažu da neće odustati od borbe da svako dijete ima jednaka prava. “Želimo da unaprijedimo rad škole, da ona bude lijepa, pristupačna za djecu svih nacionalnosti”, kaže Damir Peštalić, čije dvoje djece pohađa Prvu osnovnu školu.

Prema okvirnim podacima, Prva osnovna škola Srebrenica (računajući i područne škole) ima oko 70 uposlenih (nastavno i nenastavno osoblje). Kada je riječ o nastavnom osoblju, 34 su Srbi, a 15 Bošnjaci. U ovaj broj uposlenih ne ulaze direktor, pedagog, psiholog, računovođa, sekretar, blagajnik i bibliotekar, koji su srpske nacionalnosti. Pored toga, nenastavno osoblje (domari, noćni čuvari, čistačice s punom radnom normom) uglavnom je srpske nacionalnosti. Oko 80% je uposlenih srpske nacionalnosti, a 20% bošnjačke. U centralnoj školi rade samo tri Bošnjaka, dok su ostali u područnim školama.

Prvu osnovnu školu Srebrenica (centralna i područne) pohađaju 424 učenika. Od tog broja, bošnjačke djece je 314, a srpske 110. Centralnu školu u gradu pohađa ukupno 237 učenika: 136 bošnjačke i 101 dijete srpske nacionalnosti.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI