fbpx

Damir Nikšić bi zabranio sjećanje na Srebrenicu

U suštini, Nikšić ne samo da prakticira nego i predlaže obavezan zaborav genocida kao put u sretniju budućnost. U jednu ruku nije ni čudno što se Nikšić odlučio za politički angažman u okviru SDP-a, no ovakvi skandalozno-idiotski stavovi vjerovatno su previše i za (barem nekadašnji) SDP-ov mainstream.

 

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Metamorfoza ili, bolje rečeno, devolucija Damira Nikšića iz slobodnog umjetnika, preko nezavisnog političkog kandidata na općinskom nivou pa do SDP-ovog kadra gotovo da se može pratiti kroz narastajuću infantilnost njegovih performansa i izjava.

Od nekadašnjeg “If I wasn’t muslim” skeča, preko nazivanja Armije RBiH kleronacionalističkom i tvrdnji da je bio dezerter po političkom i ljudskom uvjerenju koji jedino žali što nije branio svoju socijalističku domovinu SFRJ, pa do današnjih izjava u kojima zaziva damnatio memoriae u vezi s obilježavanjem genocida u Srebrenici, uočljiv je već dobro poznati fenomen po kojem pojedincu s rastom političkih ambicije opadaju umjetnički, moralni i mentalni kapaciteti.

U svom statusu na Facebooku Nikšić doslovno osuđuje sjećanje i obilježavanje genocida nad Bošnjacima nazivajući ga “komemoracijom i evociranjem stravične stvarnosti iz devedesetih”, u vrijeme kada se odvija polufinalna utakmica Svjetskog prvenstva koja je, po Nikšiću, festival nečega “pozitivnog i zdravog”.

U suštini, Nikšić ne samo da prakticira nego i predlaže obavezan zaborav genocida kao put u sretniju budućnost. U jednu ruku nije ni čudno što se Nikšić odlučio za politički angažman u okviru SDP-a, no ovakvi skandalozno-idiotski stavovi vjerovatno su previše i za (barem nekadašnji) SDP-ov mainstream.

A pošto Nikšićevo “bazduljanje” ka dnu ne pokazuje znake usporavanja, očekivati je da se, ako ne ostvari dobar izborni rezultat i ne uspije zasjesti na budžetske jasle, kad-tad pojavi u prijestolnici jugonostalgika – Beogradu, odakle će se na ekavici glasno žaliti na zagušljivu “kleronacionalističku” sarajevsku sredinu koja ga nije razumjela i koja mu nije dopustila da razvije svoje velike potencijale.

Istom onom Beogradu u koji je JNA avionom zbrisao iz Sarajeva početkom agresije. Naravno, u bilo kojem slučaju, Nikšić je onaj kojeg kao umjetnika čeka neizbježan i siguran damnatio memoirae, i to njegovom po vlastitom izboru.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI