fbpx

Cavuosoglu: Populizam, rasizam i neprijateljstvo prema islamu nagrizli su vrijednosti koje predstavlja EU

- Cavusoglu se obratio na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP)

Cavusoglu je zahvalio predstavnicima svih zemalja učesnica sastanka, a iskoristio priliku da izrazi i saučešće poginulima u zemljotresu u Izmiru, kao i terorističkim napadima u Francuskoj i Beču.

Rekao je da su, kao zemlja koja se godinama bori protiv terorističke pošasti, solidarni u borbi protiv svih vrsta terorizma.

Govoreći o ciljevima današnjeg sastanka, Cavusoglu je napomenuo da je cilj svakako jačanje saradnje.

“Prioritete postavljamo uzimajući u obzir naše zajedničke izazove poput odljeva mozgova, unutarregionalne povezanosti, migracija i trgovine. Ta su pitanja naši zajednički problemi i zato zahtijevaju zajednička rješenja”, rekao je Cavusoglu.

– Pandemija još jednom podsjetila na važnost globalne i regionalne suradnje –

Osvrnuvši se i na pitanje pandemije COVID-19, šef turske diplomatije je konstatovao kako cijeli svijet prolazi jedan težak test.

“Naši sektori poput zdravstva, socijalne sigurnosti, prevoza, turizma i obrazovanja bili su negativno pogođeni. Zahvaljujući našim pravovremenim ulaganjima i reformama u zdravstvenom sektoru uspjeli smo u kratkom vremenu učinkovito odgovoriti na epidemiju. Domaće respiratore smo proizveli u nekoliko sedmica. Pandemija nas je još jednom podsjetila na važnost globalne i regionalne suradnje. U okviru naše humanitarne vanjske politike odgovorili smo na zahtjeve za medicinskom opremom 155 zemalja. Pomogli smo građanima 91 zemlje u mnogim operacijama evakuacija. Preživjeli smo prvi val velikom odlučnošću. Kasnije smo svoj život i ekonomiju prilagodili ‘novoj normalnosti'”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako je koncept sigurnog turizma uspješno primijenjen u Turskoj, te kazao kako je njegova zemlja na tom planu spremna podijeliti vlastita iskustva.

Podvukao je i to kako bi se u budućnosti mogao uspostaviti regionalni mehanizam za upravljanje vanrednim situacijama za slične izazove, te dodao:

“Predlažem uspostavu stalnog mehanizma saradnje između naših centara za koordinaciju epidemije. Kako bismo izbjegli kašnjenja u našoj regionalnoj transportnoj i trgovinskoj mreži, moramo realizovati više projekata poput Zelenih koridora. Ne možemo pronaći rješenje za naše probleme gradeći zidove na našim granicama. Naprotiv, moramo povećati povezanost i ojačati lance opskrbe. Moraju se prevazići problemi s kvotama, posebno u cestovnom prevozu. Put do prosperiteta više je kroz trgovinu, ulaganja i interakciju, a uvođene ograničavanja na to svima bi napravilo štetu”, smatra Cavusoglu.

– Cavusoglu: Punopravno članstvo u EU je strateški prioritet –

Dotakao se kratko i procesa integracije u Europsku uniju (EU), te kazao: “Pozdravljamo odluku EU-a da započne, u osnovi kasne, pregovore o pristupanju s Tiranom i Skopljem. Nadamo se da će sastanak ministara vanjskih poslova Berlinskog procesa i Samita lidera, čiji će domaćin biti Sofija i Skoplje 9. i 10. novembra, biti plodonosni.”

Rekao je kako “smatra pogrešnim termin razdvajanja ‘Zapadni Balkan i Turska'”, koji se, prema njegovim riječima, nastoji formirati u politici proširenja EU-a, a kojim se zanemaruje status kandidata Turske.

“Kao što se može vidjeti u raspravama o Tirani i Skoplju, neke članice EU-a stavljaju proces proširenja pod hipoteku zbog svojih nacionalnih programa i bilateralnih problema. Zapravo se to kod nas događa već 15 godina. Punopravno članstvo u EU naš je strateški prioritet. Međutim, EU također mora biti vizionar i držati se svojih načela i obećanja”, zaključio je Cavusoglu.

Sastanku u Antaliji prisustvuju ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Moldavije.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI