fbpx

Bošnjaci iz Dodikovog SNSD-a

U namjeri da čitaoce pobliže upoznamo s potencijalnim načelnicima općina Bosanski Petrovac i Bužim, te pokušamo predvidjeti rezultate prijevremenih izbora, razgovarali smo s građanima ovih krajiških općina i provjerili kome će dati svoj glas

 

Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine raspisala prijevremene izbore za gradonačelnike Trebinja i Doboja, te načelnike Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Bužima, Domaljevca / Šamca, Drvara i Kaknja, koji bi trebali zamijeniti dosadašnje načelnike koji su izborima u BiH osvojili mandate na drugim nivoima vlasti, borba za načelničku fotelju u Unsko-sanskom kantonu uveliko je počela.

Kako su odlukom CIK-a prijevremeni općinski izbori zakazani za 17. februar, tako se posljednjih nekoliko sedmice zahuktala predizborna kampanja prijavljenih kandidata. I kako kaže narodna poslovica: “Svaki Cigo svoga konja hvali”, tako su i ovdašnji politički subjekti istakli i u zvijezde okovali svoje kandidate i favorite.

Odjednom su svi pretendenti za načelničku poziciju postali sposobni, perspektivni i stručni. Postali su intelektualne i moralne gromade. Obični krajiški čovjek, koji svih ovih godina devera i jedva sastavlja kraj s krajem, s nevjericom odmahuje glavom i čudom se čudi, kako za sve ove godine nije vidio koliki se potencijal krije među prijavljenim kandidatima, iako ih poznaje od rođenja. U namjeri da čitaoce pobliže upoznamo s potencijalnim načelnicima općina Bosanski Petrovac i Bužim, te pokušamo predvidjeti rezultate prijevremenih izbora u ovim općinama, odlučili smo detaljnije analizirati stanje u Krajini, u čemu su nam jednim dijelom pomogli i naši saradnici.

SRPSKI ILI BOŠNJAČKI KANDIDAT

Za načelnike Općine Bosanski Petrovac kandidirali su se SDP-ov Ermin Hajder, Senada Mehdin kandidat je SDA, a Emina Mešić kandidat SNSD-a. Pored njih, Rsumir Mujadžić kandidat je DF-a, a nezavisni su kandidati Branko Despot i Dejan Prošić. U razgovoru s nekim građanima Bosanskog Petrovca saznajemo kako kandidat SDP-a, nekadašnji novinar i raniji načelnik ove općine i ne uživa preveliko povjerenje građana, koji su u više navrata doživjeli velika razočarenja od SDP-a. “Lijepo je pričao, puno obećavao, i na kraju su sve ostale samo prazne riječi. Iskreno, nije nas zadužio, ali nije ništa ni napravio”, kazao nam je jedan od sagovornika.

Za Senadu Mehdin, kandidatkinju SDA, bivšu šeficu finansija u Općini Bosanski Petrovac, kažu da je čestita osoba. Zbog svojih odlika i principa koji nisu bili po mjeri bivšeg načelnika Zlatka Hujića, u više navrata bila je žrtva mobinga, zbog čega je bila i prebačena na drugo radno mjesto, van Općine. Unatoč svemu, brojni Petrovčani sumnjaju da će biti izabrana za općinsku načelnicu jer je 43 procenta Bošnjaka Bosanskog Petrovca isuviše politički podijeljeno.

Za Rusmira Mujadžića, doktora radiologa u Domu zdravlja Bosanski Petrovac, kandidata Demokratske fronte, građani kažu kratko i jasno da je fin čovjek, ali da neće imati dovoljno birača koji će ga podržati. O nezavisnom kandidatu Dejanu Prošiću, bivšem načelniku Općine Drinić (nekadašnjem dijelu općine Bosanski Petrovac, sada u sastavu entiteta RS), nisu imali puno šta da kažu, osim da nema šanse protiv nezavisnog kandidata i ljekara zaposlenog u Banjoj Luci Branka Despota, kojeg, osim mnogobrojnih Srba, podržavaju i neke bošnjačke političke partije, među kojima se posebno ističe A-SDA.

Ipak, najveću kontroverzu i zabune izaziva Emina Mešić, kandidatkinje Dodikovog SNSD-a. Predstavlja se kao Bošnjakinja, Petrovčanka i članica SNSD-a, koji sve svoje kapacitete najvećim dijelom usmjerava na urušavanja vlastite države i nanošenje štete bošnjačkom narodu. O kome se zapravo radi i ko je misteriozna Emina Mešić, saznali smo u Bosanskom Petrovcu. “Kako god da je nazovem, ona nije to, nego nešto još gore. Znam da je iz fine i čestite porodice, udata za Srbina. Otac joj udaju nije nikada oprostio, za života joj nije dozvoljavao da mu se približava. Nije ona Bošnjakinja jer se toga odrekla”, pričaju nam Petrovčani.

Emina Mešić živi u susjednom Driniću, u Republici Srpskoj, i zaposlena je u tamošnjoj šumariji. Doznali smo da je jedan od favorita na predstojećim prijevremenim izborima. “Mnogi ljudi ne znaju o kome se radi. Ona se predstavlja kao Petrovčanka i Bošnjakinja, a radi za svoju korist i Dodikovu stranku. Mnogi će Srbi za nju glasati samo zbog stranke koju predstavlja, a mnogi Bošnjaci zbog imena koje nosi”, kažu Petrovčani.

BITKA ZA BUŽIM

U općini Bužim, gdje su startna mjesta u utrci za načelnika ove općine zauzela tri kandidata, stanje je manje složeno nego u Bosanskom Petrovcu. Glasači u ovoj općini birat će između trojice bošnjačkih kandidata. Mersudina Nanića kandidirala je SDA, a Nedžad Kudelić i Izudin Bosnić nezavisni su kandidati. Bužim, koji je nekad slovio za najtvrđi krajiški bastion Stranke demokratske akcije, u posljednje vrijeme, čini se, sve se više otuđuje od stranke za koju su nekoć bili spremni i ginuti. Kako saznajemo od bivših rukovodioca SDA, razlog su pogrešni potezi koje je u posljednje vrijeme rukovodstvo stranke povlačilo, zanemarujući pritom mišljenja i osjećaje svojih članova.

Čini se da novoizabrano rukovodstvo SDA nastavlja s greškama svojih prethodnika. Jedna od njih jeste i izbor kandidata “pet do dvanaest”, koji, s obzirom na manjak godina i iskustva, teško da može pobijediti u utrci s nezavisnim kandidatom Nedžadom Kudelićem, dugogodišnjim rukovodiocem u Općini Bužim, koji među svojim sugrađanima uživa ugled izuzetno sposobnog i moralnog čovjeka. “Mi živimo u maloj sredini u kojoj svako svakog zna. Tako i mi vrlo dobro znamo naše kandidate, a znamo i koliko kandidati mogu i hoće”, pričaju nam Bužimljani.

Iako važi za favorita u narednim izborima, nezavisni kandidat Nedžad Kudelić mogao bi ostati bez znatnog broja glasova ako se uzme u obzir da ga, iako još u tajnosti, podržava blok stranaka (A-SDA, SDP, SBiH i Nezavisni blok) koji ima većinu u Općinskom vijeću Bužim. Taj blok nije ponudio svog kandidata za načelnika, jer iako ima Bužimljana koji se ne slažu s trenutnom politikom SDA, to ne znači da podržavaju politiku njoj konkurentskih stranaka.

U Bužimu se u posljednje vrijeme otvoreno priča i da će trećekandidirani Izudin Bosnić, poznat po tome što je u ovoj općini instalirao SBB Fahrudina Radončića i čija je supruga, nekad vijećnica SBB-a, iznenada postala član Kluba SDA, zbog nedostatka podrške političkih stranaka, odustati od utrke za načelničku poziciju i pozvati svoje glasače da glasaju za kandidata SDA. Drugi razlog ovakvog poteza jeste, kako saznajemo, poslovno partnerstvo Izudina Bosnića i Safeta Kovačevića, inače predsjednika SDA Bužim. Bez obzira na sve, mnogi smatraju da se ne može sa sigurnošću govoriti o ishodu i rezultatima izbora u ovoj krajiškoj općini. Iako mnogi smatraju da SDA nije ponudila starijeg i iskusnijeg kandidata, zaboravljaju na činjenicu da će mnogi svoj glas dati upravo njemu, jer mnogi Krajišnici, uprkos svim dosadašnjim političkim zbivanjima, glasanje za SDA još uvijek poistovjećuju s patriotizmom.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

 • Amir Čamdžić 18.02.2019.

  Šta ste se prepali Emine? Nije pobjedila, pobjedio je pravi Srbin Dejan Prošić a vi / vaša politička opcija / ste izgubili funkciju načelnika opštine Petrovac. Toliko ste se prepali da ne pobedi Emina iz SNSD-a, da je sva sreća da je pobjedio Dejan, koliko vas strah uhvatio od Emine. Koliko bi vas onda uhvatio sutra strah da Amir Čamdžić Srbin pobjedi na izborima za načelnika opštine, a ne naprimjer “Vukosav Stefanović” ili neki Vukadin, Radašin i slično?

  Odgovori
  • Rentgen 20.02.2019.

   Amire Camdzicu, ti si NISTA!

   Odgovori
 • ADMIR 22.02.2019.

  Sramite se, kandidatkinju SDA predstavljate kao časnu, razočarat ću vas nije Emini ni do koljena. Ovo je politika SDA niko ne valja samo oni, svi ste se prepali Emine, favorit je bila i B.Petrovac ne bi imao bolju načelnicu. Žena tu živi, i mislim da bi opravdala povjerenje građana. Na njenoj tribini bilo je 10 muslimana, valjda ih sramota da dođu samo da su čuli njen govor.Čast mi je što te znam Emina.

  Odgovori