fbpx

Armin Kajmaković, SBB-ov direktor sarajevskog Aerodroma, imenovan (ne)zakonito

Sve je počelo u decembru 2016. godine kada je Tači, pilot i magistar menadžmenta sigurnosti, tužio Međunarodni aerodrom „Sarajevo“ zbog (ne)zakonitog imenovanja Armina Kajmakovića na mjesto direktora te institucije.

Općinski sud u Sarajevu donio je 27. marta ove godine presudu protiv Armina Kajmakovića, generalnog direktora sarajevskog Aerodroma, kojom je poništen konkurs za izbor članova uprave i izvršnih direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

U isto vrijeme sud je naložio da u roku od 15 dana Kajmaković, koji je na tu dužnost imenovan kao kadar SBB BiH, raspiše novi konkurs za izbor članova uprave i izvršnih direktora te da Edhemu Tačiju, koji je tužio Kajmakovića zbog konkursa, isplati 1132 marke parničnih troškova.

Sve je počelo u decembru 2016. godine kada je Tači, pilot i magistar menadžmenta sigurnosti, tužio Međunarodni aerodrom „Sarajevo“ zbog (ne)zakonitog imenovanja Armina Kajmakovića na mjesto direktora te institucije.

U maju te 2016. godine Nadzorni odbor Međunarodnog aerodroma imenovao je Komisiju za provođenje procedure za izbor i imenovanje Uprave – direktora i izvršnih direktora J.P. Međunarodni aerodrom „Sarajevo“ u koju su ušli dva člana Nadzornog odbora, Amila Pilav-Velić i Maida Hadžiarapović, te uposlenica Društva Mirjana Dizdar.

Krajem maja Komisija je, nakon uvida u pristigle prijave, dokumentaciju i razgovora sa kandidatima, Nazornom odboru proslijedila Izvještaj u kojem je, između ostalog, navedeno da tri kandidata ispunjavaju opće i posebne uslove utvrđene javnim konkursom za izbor i imenovanje direktora. Na spisku su se našla imena Armina Kajmakovića, Bakira Karahasanovića i Edhema Tačija.

Pod posebnim uvjetima definisanim Statutom Društva je bilo neophodno ispuniti i pet godina rada u civilnom zrakoplovstvu. Pod radom u civilnom zrakoplovstvu se podrazumijeva angažman u dijelu implementacije međunarodne regulative iz oblasti civilnog zrakoplovstva, što bi značilo da Armin Kajmaković ni u kom slučaju nema potrebno radno iskustvo jer je sve vrijeme bio zaposlen kod operatera pružaoca usluga prijema i otpreme putnika, prtljaga i roba.

Ipak, Vlada F BiH imenovala je Armina Kajmakovića, do tada šefa Cargo centra na Aerodromu, na poziciju generalnog direktora. Tu ga je predložio Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića. Armin Kajmaković je, podsjetimo, suprug Dijane Kajmaković, tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI