fbpx

Teroristički napad na zvaničnika SDA Sandžaka opasna poruka Bošnjacima

Od 2004. godine do danas u Novom Pazaru i Sandžaku desilo se na desetine incidenata u kojima su bacane bombe, eksplozivne naprave i molotovljevi kokteli, upucavani i prebijani časni i uvažavani ljudi. Deblji kraj većinom bi izvukle pristalice ili funkcioneri SDA Sandžaka. Bez obzira da li se incident desio prije dva dana ili prije 14 godina, zajedničko za sve te nemile događaje, označene u srbijanskoj javnosti kao “unutarbošnjački stranački ili sukobi u Islamskoj zajednici”, jeste šutnja policije koja skoro nije rasvijetlila ni jedan, a nadležni državni organi Srbije, tužilaštva i sudovi javnosti nikada nisu saopćili ko su planeri, organizatori i izvršioci tih napada

Piše: Medin HALILOVIĆ, dopisnik Stava iz Novog Pazara

U dvorište porodične kuće zvaničnika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, vijećnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i pomoćnika predsjednika Općine Tutin Saliha Hota, 16. aprila 2017. godine, oko tri sata ujutro, bačena je eksplozivna naprava. U napadu nije bilo povrijeđenih niti veće materijalne štete. Nakon prebijanja imama Nezira Salihovića i pokušaja paljenja automobila muftije Hasiba Suljovića u Novom Pazaru, te paljenja vozila direktora Doma za stara i ometena lica i funkcionera Zukorlićeve Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Tutinu Omeru Đondiću, bombaški napad na kuću v. d. predsjednika SDA Sandžaka Saliha Hota u posljednjih mjesec dana predstavlja incident koji je dodatno uznemirio ovdašnju javnost.

Hot je u januaru ove godine došao na poziciju dugogodišnjeg predsjednika Općine Tutin i zamjenika predsjednika SDA Sandžaka Šemsudina Kučevića, koji je tragično poginuo u saobraćajnoj nesreći 12. oktobra 2017. godine na putu Tutin – Novi Pazar. Okolnosti i razlozi saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubio Kučević, pošto je vozilo u kojem se nalazio iz nepoznatih razloga promijenilo pravac kretanja i desnom stranom, na kojoj bi inače sjedio Kučević, udarilo u drvo i sletjelo s puta, zvanično i dalje nisu razjašnjeni i saopćeni. Da stvar bude čudnija, pojavile su se spekulacije prema kojima je povrijeđeni vozač bio pod dejstvom alkohola i da tokom istrage nije isključena mogućnost diverzije na automobil u kojem je stradao Šemsudin Šemko Kučević.

BOMBAŠKI NAPAD POLITIČKI JE MOTIVIRAN

Salih Hot za Stav govori da ga detonacija eksplozivne naprave u njegovom dvorištu nije uplašila, ali ga je zbog stresa članova porodice uznemirila. Ističe da nikada ovako nešto nije očekivao, nije ranije imao prijetnji niti razloga za iste, živio je miran život, te da je napad politički motiviran. Dok nije ugledao krater od eksplozije u neposrednoj blizini porodične kuće i automobila, nije vjerovao da je “zvučna poruka” u obliku detonacije pored prozora bila namijenjena njemu. Zbog toga što im ne vjeruje, policiju nije htio ni pozivati, već je to nakon svitanja učinio njegov brat.

“Čitavog života sam radio na pomirenju i smirenju strasti i nemam straha jer znam da nikad nikome nisam radio nažao. S obzirom na to da se neke krupne stvari dešavaju, nije mi svejedno kada je jasno da je neko spreman da baci bombu ili slično. Za porodicu je posebno još teže, a meni neobjašnjivo da može tako nešto da se radi”, navodi Hot u komentaru za Stav.

Prema njegovom mišljenju, neke retrogradne snage rade da poremete jedinstvo Bošnjaka.

“To je politička stvar, kakav je ovaj sistem, znamo svi. Ništa ne preduzima, povjerenja nemam jer su se desile mnoge loše stvari u našoj čaršiji. Vjerovatno je tu neka spona između nečijeg nerada i, možda, vrha države. Jednostavno može svašta da se dešava kod nas, a da prođe tako”, konstatira Hot.

Upitan da li se ovaj napad može dovesti u kontekst sličnih incidenata od prije deset i više godina kada su u Novom Pazaru i drugim mjestima u Sandžaku prštale bombe, a ni jedan od incidenata do danas nije procesuiran, slaže se da se može dovesti u istu ravan u smislu sposobnosti i odgovornosti države da reagira u ovakvim situacijama.

“Ova država mogla bi da uradi da to i ne bude tako, ali strah me da ih nije briga za nas. Predupređuju se neke stvari, a ne kada se desi da spašavamo. To je sudbina nas ovdje i moramo se pomiriti da je to tako. Ova država ne želi da zna istinu. Pesimista sam da će se to rasvijetliti i nemam povjerenja”, zaključio je Hot, koji je dugogodišnji aktivista SDA Sandžaka i predstavnik lokalne samouprave Tutina.

NAPAD NIJE OSUDILA NI JEDNA SRPSKA POLITIČKA STRANKA

U prvim reagiranjima i osudama napada usmjerenog na vijećnika iz Tutina Saliha Hota Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), kao manjinska uprava i predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, ocjenjuje da je ovakav događaj “opasna prijetnja Bošnjacima Sandžaka”. BNV izražava zabrinutost zbog ugrožavanja životne sigurnosti najviših zvaničnika Bošnjaka u Srbiji i podvlači da Hot svojim autoritetom i sposobnostima godinama rukovodi projektom uspostavljanja bošnjačkog jedinstva. BNV je ponovio zahtjev EU, Vijeću Evrope, UN-u i drugim međunarodnim institucijama da pristupe rješavanju statusa Sandžaka i statusa Bošnjaka u Republici Srbiji, kako bi Bošnjaci Sandžaka mogli ostvarivati osnovna prava na život, slobodu i sigurnost.

Za SDA Sandžaka ovo je teroristički akt koji neće zaustaviti započete aktivnosti na reformi i modernizaciji te stranke. Ovaj napad nije osudila ni jedna srpska politička stranka iz Beograda, čak ni jedna od NVO iz Sandžaka. Navode da je Hot jedan od najuglednijih bošnjačkih predstavnika u Sandžaku i smatraju da ovaj napad predstavlja rezultat tolerantnog odnosa državnih organa prema napadima na legitimne predstavnike Bošnjaka.

SDA Sandžaka i dalje insistira da se zločini nad Bošnjacima Sandžaka rasvijetle, počinioci kazne i da se usaglasi nacionalna struktura zaposlenih u državnim organima s javnim ovlaštenjima s nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim općinama.

Sandžačka demokratska partija (SDP), čiji je osnivač Rasim Ljajić, do zaključenja ovog teksta nije se oglasila povodom ovog događaja, ali su mediji bliski ovoj stranci u svojim informativnim emisijama objavili izvještaj iz Tutina i prenijeli reagiranja BNV-a i SDA Sandžaka. Uz najoštrije osude bacanja bombe u dvorište sugrađanina i funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Saliha Hota, oglasio se lokalni odbor Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Tutinu, čiji je lider bivši sandžački muftija Muamer Zukorlić.

NAREDBOM “ODBIJ” REKLI SVE

Podsjećamo da se od 2004. godine do danas u Novom Pazaru i Sandžaku desilo na desetine incidenata u kojima su bacane bombe, eksplozivne naprave i molotovljevi kokteli, upucavani i prebijani časni i poznati ljudi. Deblji kraj većinom bi izvukle pristalice ili funkcioneri SDA Sandžaka. Bez obzira da li se incident desio prije dva dana ili prije 14 godina, zajedničko za sve te nemile događaje, označene u srbijanskoj javnosti kao “unutarbošnjački stranački ili sukobi u Islamskoj zajednici”, jeste šutnja policije koja skoro nije rasvijetlila ni jedan slučaj. Nadležni državni organi Srbije, tužilaštva i sudovi javnosti nikada nisu saopćili ko su planeri, organizatori i izvršioci tih napada. Meta napada vezanih za političke podjele sandžačkih Bošnjaka često su bili mediji i novinari.

Nakon podjele Islamske zajednice u oktobru 2007. godine, u vrijeme emitiranja snimljenog intervjua s tada izabranim poglavarom Islamske zajednice Srbije Ademom Zilkićem, u lokalnu TV “Jedinstvo” u Novom Pazaru upao je maskirani napadač i uz prijetnju pištoljem razbio opremu u režiji i pobjegao.

Kada je nasilnik s fantomkom na glavi krenuo udarati drvenom palicom po opremi, urednik programa u toj televiziji pokušao ga je spriječiti, napadač je samo izgovorio naredbu “odbij” i “odradio svoj posao”. Nešto kasnije, maskirani napadači pokušali su upasti i u Regionalnu TV “Novi Pazar”, na kojoj se također emitirao isti intervju. Tom su prilikom pretukli portira Fehima Bandžovića, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Od svih poznatih tragova, prema tvrdnji očevidaca, u ovim i sličnim napadima možda jedini trag koji je ostavljen javnosti jeste naredba “odbij”, izgovorena akcentom koji nije bio novopazarski. Sa suđenja osmerici pripadnika Žandarmerije MUP-a Srbije, koji su optuženi za napad na brata tadašnjeg premijera, sada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Andreja Vučića i gradonačelnika Beograda Predraga Malog, kao i dvojicu pripadnika vojne jedinice “Kobra” tokom “Parade ponosa” 2014. godine, saznalo se da su srpski žandari koristili naredbe “lezi dole” i “odbij”.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI