fbpx

Tri decenije nakon “Jedinstva”

Film traje 50 minuta i svi koji vole i prate košarku, moći će ga pogledati u srijedu 11. decembra u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru sa početkom u 19 sati. Isto tako, i onaj ko ne zna ništa o ovom događaju, moći će saznati činjenice o tome kako su naše igračice postale prvakinje Evrope i ponos ovog grada i države

Snimljen je film o najvećem postignuću u bh. ženskoj košarci, danu u kojem je tadašnje “Jedinstvo Aida” osvojilo titulu prvaka Evrope. Odmah na početku da podsjetimo, titulu su u Tuzlu donijele Jadranka Savić, Ilvana Zvizdić, Mara Lakić, Vesna Pođanin, Dragana Jeftić, Smilja Rađenović, Razija Mujanović, Zorica Dragičević, Naida Hot i Stojanka Došić. Treneri su bili Mihajlo Miki Vuković i Zdravko Dugonjić. Da bi njihova imena i ta 1989. godina u Italiji zauvijek ostali upisani u historiju bh. sporta, sportski novinar Ibrahim Kozlić o tome je snimio dokumentarni film.

“Hendikep je bio nedostatak videomaterijala iz tog perioda. Nije bilo čak ni dovoljno fotografija, ali uspjeli smo doći do snimka kompletne utakmice i do sada neobjavljenih snimaka kada su uprava i dio gradskih struktura, te navijači putovali na utakmicu. U to vrijeme, u odnosu na danas, nije bilo mnogo mogućnosti za takvo nešto, a opet, kada je KK ‘Bosna’ deset godina prije toga osvajala istu titulu, bilo je snimaka. Ne znam zašto je ova titula malo manje vrijedna. Prije deset godina, odnosno 20 godina od osvajanja, ova je titula bila skoro zaboravljena. Pojedinci iz sporta i igračice su se sjećale, a drugi skroz slabo. Međutim, s 20. godišnjicom počelo se intenzivnije pričati i podsjećati na ovaj rezultat. Ponovit ću stotinu puta da su i ‘Bosna’ i ‘Jedinstvo Aida’ u ekipnom sportu napravili rezultat koji zadugo neki klub iz BiH u ovakvim uvjetima u kakvim funkcionira sport u našoj domovini neće ponoviti”, naveo je Kozlić.

Kozlić, koji je film napravio s montažerom Rijadom Skopljakom, žali što, iz objektivnih razloga, kako je kazao, svi akteri utakmice u kojoj je “Jedinstvo Aida” u finalu porazilo italijanski “Primigi” rezultatom 74:70 nisu učestvovali u snimanju filma. “Neki su bili spriječeni zbog bolesti i starosti. Ovo navodim kako se ne bi zlonamjerno tumačilo da smo nekog zaboravili ili izostavili. Ilvana Zvizdić, Smilja Rađenović i Vesna Pođanin fizički nisu mogle doći, samo smo se telefonom čuli. Zdravko Dugonjić me molio da ga ne snimam jer se ne osjeća dobro. Nije bilo namjere da neko bude eliminiran ili favoriziran. Poenta je bila da iskoristimo ono što imamo.”

“Jedinstvo Dženex”, kako se danas klub zove, tri decenije od osvajanja Evrope obilježavat će u nekoliko etapa tokom cijele godine. Mara Lakić-Brčaninović ističe da će film ostati djeci i mladim sportašima koji bi trebali uočiti dobre stvari iz tog vremena i nastojati da naprave što bolji rezultat.

“Čovjek tek u ovim godinama postaje svjestan koliko je to bilo važno. Možda u tom trenutku nismo znale to ni cijeniti. Donijele smo rezultat koji više niko nije ponovio, ali nismo imale vremena za razmišljanje i slavlje jer smo stalno igrale. Odmah smo otišle u Novi Sad na utakmicu. Bili su pred nama prvenstvo i kup bivše Jugoslavije i možda i nismo uspjele proslaviti. Danas je sve u vezi s tim vrlo emotivno i lijepa su sjećanja. Najvažnije je da su sve djevojke žive i zdrave, kao i naši treneri.”

Trener Vuković pripremao je godinama ekipu za najvažniju utakmicu. Osim sportskih rezultata, vodio je računa i o tome da sve igračice redovno izvršavaju školske i fakultetske obaveze. Njegov tim došao je do titule odigravši 15 utakmica, u kojima su zabilježile 12 pobjeda i tri poraza. Igračice “Jedinstva Aide” činile su okosnicu ženske košarkaške reprezentacije, koja je 1993. godine osvojila zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Francuskoj.

Bila je to prva zlatna medalja za međunarodno priznatu i nezavisnu BiH. /A. Arnautović/

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI