fbpx

Prijestolnica moderne Turske

Ankara je spoj modernog grada koji obiluje bogatim kulturno-historijskim naslijeđem. U centralnoj gradskoj zoni ističe se trg Kizilay, uz mnoštvo prodavnica i poslovnih zgrada. Tu je i pješačka zona koja obiluje velikim brojem restorana u kojima možete uživati u poznatoj turskoj kuhinji. Veliki gradovi poput Ankare uvijek kriju brojna iznenađenja. Ako uz to dodamo da su Turci uvijek domaćinski raspoloženi, očekivanja postaju daleko veća

 

Piše: Adis TANOVIĆ

Ankara je glavni grad Republike Turske i drugi po veličini, s populacijom od 5.500.000 stanovnika. Smještena je u centralnom dijelu Anadolije na prosječnoj nadmorskoj visini od 938 metara. Nakon što je 1923. godine proglašena glavnim gradom, doživjela je ubrzan razvoj. Više je puta mijenjala svoje ime. Prvo se zvala Ankuvaş, u antici i srednjem vijeku bila je poznata pod imenom Ánkyra, u osmanskom periodu Angora, da bi od 1930. godine dobila sadašnje ime. U Ankari se nalazi veliki broj arheoloških nalazišta, kao što su hetitska, frigijska, helenistička, rimska, seldžučka i osmanska.

Grad su osnovali Hati i Hetiti između 2500. i 1700. godine pr. n. e. i dali mu ime Ankuvaş. Frigya preuzima grad od Hetita i preimenuje ga u Ankrya. Grad su još osvajali Lidi, Perzijanci, Aleksandar Veliki, Gali, Rimljani, Bizantijci, Seldžuci, Mongoli i Osmanlije. Grad je poznat po kozama angora, pasminama mački (angora mačke), bijelim zečevima i njegovom cijenjenom vunom (vuna angora), po medu, grožđu, kruškama… U gradu se nalazi veliki broj parkova koje možete iskoristiti za odmor nakon obilaska gradskih znamenitosti. Međunarodni aerodrom Esenboga udaljen je oko 30 km sjeverno od Ankare. Istanbul je udaljen oko 450 km, a povezani su autoputem i modernom željeznicom. U Ankari je ukopan (Anitkabir) prvi predsjednik Republike Turske Mustafa Kemal Atatürk.

Ankara je spoj modernog grada koji obiluje bogatim kulturno-historijskim naslijeđem. U centralnoj gradskoj zoni ističe se trg Kizilay, uz mnoštvo prodavnica i poslovnih zgrada. Tu je i pješačka zona koja obiluje velikim brojem restorana u kojima možete uživati u poznatoj turskoj kuhinji. Veliki gradovi poput Ankare uvijek kriju brojna iznenađenja. Ako uz to dodamo da su Turci uvijek domaćinski raspoloženi, očekivanja postaju daleko veća. U centralnom gradskom bulevaru smještena je opera (Ankara Opera Sahnesi) izgrađena 1933. godine. Ista zgrada služi za predstave turskog državnog pozorišta pod imenom Veliki teatar (tur. Büyük Tiyatro).

U neposrednoj blizini Opere jeste Park mladosti (tur. Gençlik Park). Jedno je od najljepših mjesta za odmor u Ankari. Nekad su se na ovom mjestu nalazile močvare koje su preuređene u park. Gradnja je počela 1936. godine, a otvoren je 19. maja 1943. godine, na Nacionalni dan mladih. Park je bogat pješačkim stazama, fontanama koje noću krasi LED rasvjeta. Također, na jezeru možete uživati u noćnoj projekciji, koja je kombinacija vode, svjetlosti i muzike. Unutar parka nalaze se restorani, kao i kiosci koji imaju raznovrsnu ponudu. U pozadini je veliki lunapark.

Ostaci rimskog kupatila u Ankari otkriveni su pod ruševinama naselja Frigya, nakon iskopavanja koje je provedeno u periodu od 1938. do 1943. godine. Danas su otvorene kao muzej na otvorenom. Nalaze se na platou poznatom kao Çankırı Kapı, dimenzija 130 s 80 metara. Izgrađene su u 3. stoljeću za vrijeme vladavine rimskog cara Karakale po modelu na kupatila u Rimu. Sastoje se od tri glavne prostorije: kaldarijum (vruće kupatilo), tepidarijum (topla kupka) i frigidarijum (hladna kupka). Pored kupatila, u muzeju na otvorenom izloženi su predivni arhitektonsko-građevinski elementi, kameni ostaci i blokovi s natpisima iz rimskog i bizantijskog perioda.

U sastavu kompleksa brojni su restorani, prodavnice, veliki bazen s fontanom. Ispod parka su predivno uređene abdesthane, do kojih možete doći pokretnim stepenicama.

Džamija (Hadži Bajramova) izgrađena je 831. godine (1427/1428) po projektu mimara Mehmeta Beja. Današnja arhitektonska struktura nosi karakteristike džamije iz 17. i 18. stoljeća. Ima jedan minaret s dva šerefeta (balkona), koji je kao i džamija polihromno ukrašen. Unutrašnjost je bogato ukrašena raznim dekoracijama. Hadži Bajram Veli, kome je posvećena džamija, bio je sufija i pjesnik. Turbe Hadži Bajrama izgrađeno je uz zid mihraba. U neposrednoj je blizini i turbe Osmana Fazıl-paše.

Ankara se ne može pohvaliti velikim brojem objekata koji su sačuvani iz osmanskog perioda. Ono što vrijedi spomenuti jeste Muzej anadolske civilizacije, koji je smješten u Osman-pašinom bazaru i Kuršumli-hanu. Bazar je 1471. godine izgradio Mahmut-paša, koji je bio jedan od vezira sultana Mehmeda el-Fatiha. Kuršumli-han izgrađen je 1421. godine kao vakuf za finansiranje Üsküdara (današnji dio azijskog dijela Istanbula). U zgradi starog bazara nalazi se veliki broj eksponata od zlata, srebra, bronze i stakla koji potječu iz perioda paleolita i neolita. Kuršumli-han danas se koristi kao upravna zgrada, biblioteka, konferencijska dvorana, laboratorija i radionica.

U neposrednoj blizini Muzeja nalazi se tvrđava, čiji tačan datum gradnje nije poznat. Bila je pod kontrolom Rimskog carstva, Bizantijskog carstva, Seldžuka, Osmanlija. Unutar zidina su još 1178. godine Seldžuci izgradili Sultan Aladinovu džamiju, koja danas važi za jednu od najstarijih u Republici Turskoj. Prema dostupnim izvorima, prilikom rekonstrukcija koje su se odvijale u osmanskom periodu izgubila je većinu svojih originalnih karakteristika. Danas je poznata po svom veličanstvenom mimberu, koji je remek-djelo seldžučkog drvorezbarstva.

Nakon dugogodišnjeg čekanja, zahvaljujući naporima koje je uložio tadašnji premijer Adnan Menderes, izdvojeno je zemljište za gradnju džamije. Radovi na izgradnji počeli su 1967, a završeni dvadeset godina poslije. Projekt je izveden u neoklasičnom stilu osmanske arhitekture, u arhitektonskom stilu koji je razvio Mimar Sinan. Eklektična zgrada inspirirana je džamijom Selimije u Jedrenama i Šehzade i Sultan Ahmetovom džamijom u Istanbulu. Unutrašnjost je okićena vitražima, velikim kristalnim lusterom, mramorom. Džamija ima četiri minareta s po tri šerefeta (balkona) visine 88 metara. Najveća je džamija u Ankari i jedna od najvećih na svijetu. Može primiti oko 24.000 vjernika.

Adnan Menderes je, pored gradnje džamije Kocatepe, zaslužan i za vraćanje ezana u brojne turske gradove, te ponovno otvaranje hiljade džamija koje su bile zatvorene. U vojnom puču koji se dogodio 1960. godine smijenjena je njegova vlada, a on osuđen na smrtnu kaznu.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI