fbpx

NOVI STAV: Sretna nova vlada svima koji slave

Urednik Stava Filip Mursel Begović piše kako nam je 2019. godina prohujala sa vihorom i donosi vremensku prognozu za 2020. Formiranje vlasti analizira kolumnista Stava, Faris Nanić, koji tvrdi kako je nepopustljivi stav probosanskih stranaka bio opravdan i vrijedan jednogodišnjeg čekanja.

 

U prodaji je praznični dvobroj magazina Stav na 108 stranica.

Formirano je novo Vijeće ministara i to je jedna od središnjih tema ovog novog izdanja Stava.

Zato u ovom broju donosimo intervjue sa Nedžadom Brankovićem, zamjenikom ministra prometa i komunikacija BiH, Hazimom Rančićem, zamjenikom ministra finansija i trezora BiH, Dževadom Mahmutovićem, zamjenikom ministra za ljudska prava i izbjeglice i Nezirom Pivićem, zamjenikom ministra pravde BiH.

Urednik Stava Filip Mursel Begović piše kako nam je 2019. godina prohujala sa vihorom i donosi vremensku prognozu za 2020. Formiranje vlasti analizira kolumnista Stava, Faris Nanić, koji tvrdi kako je nepopustljivi stav probosanskih stranaka bio opravdan i vrijedan jednogodišnjeg čekanja.

Zašto se ljevica gnuša patriotizma je još jedna od tema ovog broja Stava.

Iako pun licemjerja, subudalastih konstrukcija, potpunih netačnosti i gotovo infantilne ostrašćenosti, tekst Ja, zlatni ljiljan, koji potpisuje osnivač i direktor međunarodnog muzičkog festivala “Jazz Fest Sarajevo” Edin Zubčević, naišao je na dobar odjek u onim društvenim slojevima koji se kod nas nazivaju FGR, jer ustvari najviše govori o njima, njihovim palim idolima, i to njihovim jezikom i terminima. Svi njihovi stereotipi, legende, ublehe, obmane, izvitopereni svjetonazori, zablude, sve je tu

Novi Stav donosi nepoznate detalje iz života Hamida Dizdara, od ustaških premlaćivanja do Golog otoka.

Reporteri Stava bili su sa učenicima škola u Križevićima i u Novoj Kasabi koji su konačno dobili informatičke kabinete. Stare računare nisu mogli ni uključiti, a vrijedna zbirka lektira na bosanskom jeziku upotpunit će biblioteku u Edukativnom centru “Nova Kasaba” Donirana oprema trebala bi unaprijediti realizaciju nastave u ovim školama u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska koje pohađaju učenici bošnjačke nacionalnosti.

Džemat Islamski centar Hanovi kod Visokog postavio je neobičan izazov vjernicima a novinari Stava provjerili su o čemu se radi i zašto je više od 500 muškaraca i žena na sabah-namazu.

U novom Stavu čitajte priču o historiji islama u Americi. Prva skupina muslimana koja je u svoje domove došla u SAD stigla je krajem 1870-ih. Propadanje Osmanskog carstva i nestabilnost na Bliskom Istoku učinili su imigraciju u Sjedinjene Države i Kanadu vrlo privlačnom. Hiljade Arapa, od kojih su većina bili muslimani, pristigli su iz Sirije, Libana i Jordana. Tragali su za “američkim snom” i bježali od progona ili finansijskih teškoća u svojim rodnim zemljama. Budući da su mnogi muslimanski doseljenici bili slabo obrazovani i malo ili nikako poznavali engleski jezik, često su pristajali na loše plaćene tvorničke poslove. Neki su se muslimani vratili u svoje matične zemlje, ali mnoge su porodice ostale.

Prošlo je 120 godina od slučaja Fate Omanović, od otmice i pokrštavanja koji su pokrenuli bošnjačko političko organiziranje.

Otmica malodobne Fate Omanović iz sela Kuti kod Mostara 3. maja 1899. godine jedan je od sudbonosnih događaja u novijoj historiji Bošnjaka. Dramatičnost Fatine sudbine direktno se reflektirala na društveno-političke procese. Fatina otmica bila je izravan povod političkog organiziranja Bošnjaka.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas popodne u Sarajevu, a od četvrtka, 25. decembra širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI