Ko je i kako doprinio razvoju BiH

Prema posljednjim podacima Centralne banke BiH iz jula 2016. godine, ukupna direktna strana ulaganja na dan 31. decembra 2015. godine u BiH iznosila su 12,2 milijarde KM. Zemlja koja je najviše uložila u 2015. godini u BiH jeste Hrvatska (161 milion KM). Slijede Holandija (87 miliona KM), Turska (64 miliona KM) i Luksemburg (62 miliona KM). Države koje su investirale iznose iznad 20 miliona KM jesu Austrija, Italija, Rusija i Kuvajt. Ko je od političara zaslužan za privlačenje stranih investicija u BiH, ko je zaslužan za uspješne domaće projekte, odnosno ko je zaslužan za propast određenih projekata

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Željko Komšić, predsjednik DF-a

Dva mandata u Predsjedništvu BiH – pozvao investitore da ulažu u BiH.

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH

Rekao je da će dovesti kineske i arapske investitore u BiH. Samo je rekao. O aferi “Reket” nije mnogo pričao, ali biznismen Nihad Imamović prijavio je da ga je Zlatko, s vlasnikom “Butmira” Huseinom Hasibovićem, ucjenjivao. Slučaj nikad nije dobio sudski epilog.

Nermin Nikšić, bivši premijer Vlade Federacije BiH

Blok 7 TE Tuzla – za njegova vakta pripremljena je projektna dokumentacija za izgradnju Bloka 7 i izabran izvođač radova, kineska firma “China Gezhouba Group”. Vrijednost 1,3 milijarde KM. Dogovor još nije finaliziran jer Vlada Fadila Novalića i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nastoje poboljšati uvjete ugovora o finansiranju s Kinezima.

65 kilometara autoputa i Sarajevska obilaznica – najveći dio novca i projektne dokumentacije za izgradnju autoputa već je bio osiguran dok je Erdal Trhulj bio na čelu Autocesta FBiH, tako da je Nikšićevoj Vladi ostao lakši dio posla, ali svejedno, velike zasluge za izgradnju pripadaju upravo ovoj Vladi i državnim firmama koje učestvuju u tom poslu. Istina, i ova Vlada ostavila je osigurano finansiranje određenih dionica.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH

Kladionice – iako Čović tvrdi da on i HDZ nemaju nikakve veze s kladionicama, veza, ipak, ima. “Williams”, kladionicu iz Širokog Brijega, zastupala je Čovićeva supruga, po struci advokat. Kladionice “Intersport Mostra” i “Bet-shop” Mostar, koje su u stečaju, ostale su dužne državi 18 miliona KM. Kladionica “Derby Bet Shop” dužna je 20 miliona. Zajedničko im je vlasnik. Dinko Slezak. On je 2006. godine založio svoju imovinu kako bi Dragan Čović izašao iz zatvora. Novac je od kock