fbpx

Kako do dozvole za oružje: Svima “fali jedan papir”

Da bi neko dobio dozvolu za oružje, mora donijeti, kako stoji u Zakonu, “potvrdu o položenom ispitu o raspolaganju tehničkim znanjima za pravilno rukovanje oružjem, koju izdaje sportska streljačka, odnosno druga organizacija ili ustanova koja ima registrirano sjedište na području Kantona Sarajevo i ispunjava propisane uvjete za provođenje obuke i posjeduje odobrenje nadležnog ministarstva”

Piše: Jakub SALKIĆ

 

U Kantonu Sarajevo 3. aprila 2018. godine počela je primjena novog Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Osnovni razlog za donošenje ovog zakona bio je usklađivanje s međunarodnim standardima, naročito u pogledu četiriju ključnih pitanja, i to definicije i kategorizacije oružja, izgleda isprava o oružju te kaznenih odredbi. Predlagač zakona bio je ministar unutrašnjih poslova Kantona Vedran Mulabdić.

Mnogi su tada ocijenili da je Zakon dobar, ali i više od pola godine nakon njegovog stupanja na snagu i dalje niko ne može dobiti dozvolu za nošenje i posjedovanje oružja. Razlog je upravo Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, odnosno član 16., stav 1., tačka b. ovog zakona.

Naime, da bi neko dobio dozvolu za oružje, mora donijeti, kako stoji u Zakonu, “potvrdu o položenom ispitu o raspolaganju tehničkim znanjima za pravilno rukovanje oružjem, koju izdaje sportska streljačka, odnosno druga organizacija ili ustanova koja ima registrirano sjedište na području Kantona Sarajevo i ispunjava propisane uvjete za provođenje obuke i posjeduje odobrenje nadležnog ministarstva”.

Ispostavilo se da niko u Kantonu Sarajevo nema odobrenje za provođenje obuke za rukovanje oružjem.

MINISTAR NIJE U TOKU

Iz razgovora s jednim lovcem, koji nije želio da navedemo njegovo ime, saznali smo da čak i ako neko već posjeduje oružje, ako želi nabaviti novo, ne može dobiti dozvolu dok ne donese potvrdu koju trenutno niko u Kantonu ne može izdati. Prema njegovim informacijama, na čekanju je više od hiljadu zahtjeva za dozvole u MUP-u, a ljudi su uložili i po nekoliko hiljada maraka za njegovu kupovinu.

Ministar Mulabdić kratko nam je kazao da nije u toku. “Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo prebacilo je provođenje Zakona na Upravu policije, tako da oni znaju šta se dešava u vezi s tim”, rekao je Mulabdić.

U Upravi policije rekli su nam da nije tačan podatak o hiljadu zahtjeva, nego da Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ima 240 neriješenih predmeta. No, navedena zakonska odredba nije u nadležnosti Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, tj. potvrdu ne izdaju nadležne organizacione jedinice Uprave policije.

Dakle, izdavanje potvrda o završenoj obuci za rukovanje oružjem nije u nadležnosti ni Ministarstva unutrašnjih poslova, a ni u nadležnosti Uprave policije, jer u Zakonu stoji da potvrde izdaju sportski streljački klubovi i druge organizacije.

No, da bi sportski streljački klubovi i “druge organizacije”, koje god one bile, izdali nekome potvrdu, odnosno da bi potvrda bila važeća, klubovi moraju za tu djelatnost biti registrirani u MUP-u.

Almir Kovačević, predsjednik Kluba za praktično streljaštvo i taktički trening “Point” Sarajevo, jedini je sagovornik koji je upućen u problem izdavanja potvrda. Kako nam je objasnio, pravilnici koji prate novi Zakon usvojeni su tek u septembru 2018. godine. Tek tada je omogućeno klubovima sportskog streljaštva da se registriraju za obavljanje poslova obuke rukovanja oružjem i izdavanja potvrda o završenoj obuci, čime bi se otklonila prepreka za izdavanje dozvola za oružje.

Kako je istaknuo, klub “Point” ušao je, kao i brojni drugi klubovi, u proceduru registracije, ali ona još nije završena. Istina, još nijedan klub nije uspio završiti registraciju jer, kako je objasnio Kovačević, “milion je nekakvih uvjeta i papira koje treba ispuniti i dostaviti da bi se klub registrirao za obavljanje obuke i izdavanje potvrda”.

KAZNE ZA ZDRAVSTVENE USTANOVE

Osim odredbe o potvrdama, zbog koje je nemoguće izdati dozvole, u novi Zakon uvedene su odredbe usklađene s međunarodnim standardima, a odnose se na kategorizaciju oružja, i to na kategorije A, B, C i D. Kategorija A podrazumijeva zabranjeno oružje, kategorija B oružje za koje je potrebno prethodno odobrenje, kategorija C oružje za koje je potrebna prijava nadležnom organu, a oružje kategorije D svrstava se u dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom organu.

Kao jedan od općih uvjeta za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja za fizička lica propisana je minimalna starosna dob od 21 godine. Odobrenje za nabavljanje oružja može se dati i fizičkom licu s navršenih 18 godina ako je drugim zakonom ili aktom ovlašteno za nabavljanje i držanje oružja, ako je član sportske streljačke organizacije koji se aktivno takmiči u streljaštvu ili ako ima položen lovački ispit.

Kao posebni uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja propisani su zdravstvena sposobnost za držanje i nošenje oružja i raspolaganje tehničkim znanjem za pravilno rukovanje oružjem, te poznavanje propisa koji se odnose na držanje i nošenje oružja. Postupak za utvrđivanje općih i posebnih uvjeta neće se provoditi za podnosioca zahtjeva koji već ima važeći oružani list. No, nadležne policijske uprave imaju ovlaštenja da u svako doba mogu vršiti provjere ispunjavanja općih i posebnih uvjeta.

Odredbama novog Zakona data je obaveza zdravstvenoj ustanovi i svakoj osobi koja ima saznanja o promjeni zdravstvenog stanja osobe koja posjeduje oružje, a koje može utjecati na sposobnost za držanje i nošenje oružja, da su dužni odmah po saznanju za takvu promjenu obavijestiti nadležnu policijsku upravu ili najbližu policijsku stanicu. U skladu s tim, navedene su i odredbe o upućivanju na vanredni zdravstveni pregled, o rokovima i o troškovima. Zdravstvene ustanove koje imaju saznanja o promjeni zdravstvenog stanja osobe koja posjeduje oružje, i to takvoj da može utjecati na sposobnost za držanje i nošenje oružja, a o tome ne obavijeste nadležnu policijsku upravu ili najbližu policijsku stanicu, bit će kažnjene novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 15.000 KM.

Osobe koje posjeduju oružje kategorije B, a nemaju isprave o oružju i nisu ga prema ranije važećim propisima registrirali, bez obaveze dokazivanja porijekla oružja, dužni su najkasnije do 31. decembra 2018. godine podnijeti zahtjev za izdavanje isprave o oružju. Ako podnosilac zahtjeva ne ispunjava uvjete propisane Zakonom, ili se oružje potražuje od nadležnih organa, ili je već registrirano, ono neće biti legalizirano.

Novim Zakonom regulirana su i pitanja nabavke i držanja starog oružja, sakupljanja starog oružja, kao i kolekcionarstva.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • bosanac2 03.01.2019.

    Ovo sto rade ti ministri kako koji dolazi tako i donosi svoj zakon BIH treba ukinuti sve zakone o nabavci oruzja duge i kratke cijevi i uspostaviti zakon o nabavci oruzja kao sto je u americi,ali za svako kupljeno otuzje,revolver,pistolj odrediti godisnju taksu na to oruzje kao kada registrujete auto jednom godisnje ali da ta cifra bude primjerena tom oruzju,duge cijevi lovacki karabini i lovacke puske prvo donijeti clansku kartu lovackog drustva gdje ce se placati clanarina lovackom drustvu i takodje uvecanagodisnja taksa na dugu cijev.Svo to oruzje bi bilo registrovano u MUP-u i tacno bi se znalo ko ima registrovano oruzje.

    Odgovori